Uw zoekacties: Sociografisch Bureau Zaandam, later Zaanstreek, later afdeli...

OA-0113 Sociografisch Bureau Zaandam, later Zaanstreek, later afdeling Onderzoek en Planning (O en P), later afdeling Economische Zaken, Statistiek en Onderzoek (ESO) van de gemeente Zaanstad

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de inventarisatie
5. Aanwijzingen voor de gebruiker
OA-0113 Sociografisch Bureau Zaandam, later Zaanstreek, later afdeling Onderzoek en Planning (O en P), later afdeling Economische Zaken, Statistiek en Onderzoek (ESO) van de gemeente Zaanstad
Inleiding
5.
Aanwijzingen voor de gebruiker
De rapporten en een deel van de onderzoeksresultaten zijn opgesteld door medewerkers van het Sociografisch Bureau Zaandam en haar opvolgers. Deze rapporten en onderzoeksresultaten zijn in opdracht of ambtshalve opgesteld en verkregen. In het geval de rapporten niet van het Sociografisch Bureau Zaandam en haar opvolgers afkomstig zijn, is dit vermeld in de omschrijving, voor zover dit is af te leiden van het archiefstuk.
De rapporten die zijn opgesteld door medewerkers van het Sociografisch Bureau Zaandam alsmede door medewerkers van het Sociografisch Bureau Zaanstreek zijn te herkennen aan de oranje kaften van de rapporten.
Bij de rapporten die zijn opgesteld door de afdeling Onderzoek en Planning is de afdeling vermeld als er een samenwerking was met een ander instituut of het onderzoek in opdracht van de afdeling Onderzoek en Planning is uitgevoerd door een ander instituut of persoon of het onderzoek van een ander instituut door de afdeling Onderzoek en Planning werd getoetst aan de door hen gestelde voorwaarden.
Het onderzoeksmateriaal is waarschijnlijk in een aantal gevallen opgesteld door medewerkers van het Sociografisch Bureau. In een aantal gevallen kunnen de onderzoeksresultaten een afgeleide zijn van het onderzoeksmateriaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op het onderzoeksmateriaal is veelal geen bronvermelding terug te vinden.
Bekende medewerkers van het Sociografisch Bureau Zaandam zijn dhr. professor dr. H.N. ter Veen, sociaal geograaf en hoogleraar in de sociale geografie en de volkenkunde en dhr. professor dr. A. van Braam, sociograaf en hoogleraar bestuurskunde geweest. Het Sociografisch Bureau Zaanstreek stond lange tijd onder directie van de sociograaf drs. D.J. de Haan. De heren drs. O. Hoekstra, drs. F.R. Ketting zijn jarenlang werkzaam geweest bij de opvolger van het Sociografisch Bureau Zaanstreek, de afdeling Onderzoek en Planning. Vanuit deze functie hebben zij tal van rapporten geschreven.


Voor bijzonderheden betreffende het Sociografisch Bureau:
OA-0096 - Sociografisch Bureau Zaanstreek, 1938 – 1974
OA-0097 - Commissie Sociografisch Bureau Zaanstreek, 1950 – 1969

Voor rapporten van het Sociografisch Bureau Zaandam:
OA-0059 - Gemeentebestuur Zaandam, (1822) 1945 - 1973 (1988), inventarisnummers 436 en 442a.

Het archief is niet compleet. Ontbrekende rapporten zijn opgenomen in de bijlage aan de hand van de opsomming die is gegeven in de 3 overgedragen ordeningen.
Rubriek 25 bevat alle rapporten en publicaties die niet in een van de 3 aanwezige overzichten van de afdeling voorkwamen.
6. Archiefvormer
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1928) 1939 - 1989 (1990)
Gemeente:
Zaandam, Zaanstreek
Omvang in meters:
7,04
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0113 Sociografisch Bureau Zaandam, later Zaanstreek, later afdeling Onderzoek en Planning (O en P), later afdeling Economische Zaken, Statistiek en Onderzoek (ESO) van de gemeente Zaanstad
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0113