Tijdens deze excursie maken de leerlingen op een actieve manier kennis met diverse aspecten van papier in de Zaanstreek. Ze leren iets over de geschiedenis van de papierproductie en gaan aan de slag om diverse toepassingen van papier te ontdekken. Ook maken de leerlingen kennis met oude handschriften en het beheer en behoud van archiefstukken. De excursie bestaat uit twee onderdelen: opdrachten met de papierkar en een rondleiding door het depot. De klas wordt in twee groepen gesplitst, zodat van activiteit kan worden gewisseld.

Opdrachten

In de studiezaal maken de leerlingen acht opdrachten, elk met een eigen thema. Bijvoorbeeld schrijven met een ganzenveer en inkt, afdrukken maken met een stansapparaat en een blinddrukstempel, met een loep wordt een groot stuk perkament onderzocht. Daarnaast maken ze kennis met de website en de foto's op de beeldbank van het gemeentearchief.)

Rondleiding

De leerlingen brengen een bezoek aan het archiefdepot, waar de originele stukken van het gemeentearchief worden bewaard. Hoe kan papier het best bewaard worden? Wat is schadelijk voor papier? Kan je het papier ruiken? Hoe lang zijn de kasten?
Aan de hand van diverse stukken wordt de geschiedenis van de papierindustrie in de Zaanstreek verteld, waarbij verrassende feiten boven water komen.

Voor de opdrachten en de rondleiding wordt de groep in tweeën gesplitst. Zodat halverwege van activiteit kan worden gewisseld.

Praktische informatie

Zie voor meer informatie www.cultuurmenuzaanstreek.nl of neem contact op met het gemeentearchief.