Geschiedenis Quiz 01

De lancering van de ZaanWiki werd vooraf gegaan door een bijzonder filmpje van Van Gewest tot Gewest, dat in 1991 op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. In het filmpje zijn de Klaas Woudt en Jan Pieter Woudt te zien, twee grondleggers van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

Link naar het filmpje van Van Gewest tot Gewest (1991)

Aansluitend aan de lancering van de ZaanWiki vond in de raadzaal van het Stadhuis de ‘Grote Zaanse Geschiedenisquiz’ plaats. Vijftien teams kruisten met elkaar de degens over hun kennis van de Zaanse geschiedenis. Alle vragen in de quiz waren gebaseerd op de informatie uit de encyclopedie.  De quiz werd opgeluisterd door een optreden van flamencogitarist Jeff Heijne.

Geschiedenis Quiz 03

Geschiedenis-Quiz-06

De quiz werd gewonnen door het team Razende Reporters van het Noord-Hollands Dagblad. Als prijs kregen zij vrijkaartjes voor de voorstelling ‘De Grote Geschiedenisshow’ op 28 oktober a.s. in het Zaantheater. Hieronder de volledige uitslag van de quiz:

Eindstand Team Punten
1. De vliegende Reporters 18 punten
2. De Zeurore 18 punten
3. Dig.Beeldbank Westzaan 17 punten
4. Gidsen 17 punten
5. Rosa 16 punten
6. Monumenten Spreken 16 punten
7. HVKZ 15 punten
8. Mennistenteam 15 punten
9. Divi Wiki 15 punten
10. Honig Breethuis 14 punten
11. Zaan & Streek 14 punten
12. Kwistut 13 punten
13. Gladoren 13 punten
14. Zaans Museum 10 punten
15. Club van 3 9  punten

Geschiedenis Quiz 02

 

Geschiedenis Quiz 04

De Razende Reporters versloegen de Zeurore (een team vrijwilligers van het gemeentearchief) met miniem verschil. Zij wisten de beslissende gokvraag – over het aantal boeken in de collectie van de openbare bibliotheek in 1960 –  net iets beter te beantwoorden.

Wie alle vragen (en antwoorden!) nog eens na wil lezen, kan terecht op de ZaanWiki.

Link naar de ZaanWiki

 

Foto's: Nathan Mandjes, Gemeentearchief Zaanstad