Link naar het overzicht van de archiefinventarissen

PA-0476 Wormerveerse Roeivereniging De Zaan
Op 6 maart 1896 is de Wormerveerse Roeivereniging De Zaan opgericht. De vereniging had aan de zuidwestelijke Zaandijk een eigen onderkomen voor de boten, annex sociëteit aan de Lagedijk, op de grens van Zaandijk en Wormerveer. Na de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging nieuw leven ingeblazen.

PA-0497 - Werkgroep Milieu Vliegtuigoverlast van het Wijkbeheer Krommenie, Platform Vliegtuigoverlast Assendelft en Platform Vliegtuigoverlast Zaanstad te Krommenie, 1997-2009
In 1997 werd het Wijkbeheer Krommenie opgericht. Een van de aandachtsgebieden was vliegtuigoverlast van Schiphol, waarvoor de werkgroep Milieu initiatief nam tot gesprekken met de gemeente ZaanstadOok het Wijkoverleg Assendelft nam in die tijd dergelijke initiatieven.
Omstreeks 2003 ontstond vanuit het Wijkoverleg Assendelft het Platform Vliegtuigoverlast Assendelft. Vanuit Krommenie ontstond in diezelfde tijd onder de vlag van het Wijkbeheer Krommenie het Platform Vliegtuigoverlast Zaanstad. In diezelfde tijd ontstonden er ook bewonersplatforms in andere gemeenten rondom Schiphol. Samen verenigden zij zich op 13 oktober 2006 tot de Vereniging Gezamenlijke Platforms (VGP).
Bij de regering zijn diverse petities door de gezamenlijke Platforms ingediend.
Niettemin is per ingang van 1 september 2009 het Platform Vliegtuigoverlast Zaanstad opgeheven wegens gebrek aan mankracht en de teleurstellende uitkomst van het Aldersadvies voor een nieuwe normen- en handhavingstelsel voor de gemeenschap in de Zaanstreek.

OA-0053 - Gemeentebestuur Oost-Zaandam, West-Zaandam, Zaandam, 1613-1823 – herinventarisatie
In 1636 werd Zaandam bestuurlijk gesplitst in Oost-Zaandam en West-Zaandam. In 1811 werden Oost-Zaandam en West-Zaandam samengevoegd tot de stad Zaandam. De stad Zaandam is ontstaan uit de samenvoeging van de delen Oost- en West-Zaandam. Op 21 oktober 1811 vaardigde keizer Napoleon Bonaparte een keizerlijk decreet uit waarbij West-Zaandam werd onttrokken aan Westzaan en werd samengevoegd met Oost-Zaandam tot één stad met stadsrechten. De samenvoeging in 1811 betekende het herstel van wat reeds vroeger een economische eenheid was geweest. Oost- en West-Zaandam hadden tot 1636 in huishoudelijk opzicht één gemeenschap gevormd, ook al behoorden de beide delen tot verschillende rechtsgebieden. De inventaris is opgedeeld in Zaandam, de stad vanaf 1811; Zaandam, het dorp voor 1636; Oost-Zaandam tot 1811; West-Zaandam tot 1811; Waterstaat en het wees- en armenhuis te West-Zaandam, Oost-Zaandam en de stad Zaandam.

OA-0060 - Gemeentebestuur Zaandijk, 1621 - 1813 (1838) – herinventarisatie
De gemeente Zaandijk dankt haar ontstaan aan de vergunning die op 20 september 1494 door de schepenen van Westzaan werd verleend aan Hendrick Pietersz., alias oudt-Hein, ‘om te dezer plaatse eene woning te bouwen’ op de lage dijk langs de Zaan. Hij en zijn vijf zoons waren de eerste bewoners van wat ruim honderd jaar later Zaandijk zou heten. Het buurtschapje waar zij woonden heeft nog lang na de oprichting de naam van de vijf broers gedragen. De poldermolen Het Leven, gebouwd in 1633, en de  korenmolen De Bleeke Dood, gebouwd in 1656, markeerden de voormalige gemeentegrenzen. De banne Westzaan was het rechts- en bestuurlijk gebied waartoe de dorpen Zaandijk, Koog aan de Zaan, Westzaan, West-Zaandam, Wormerveer en de polder Westzaan behoorden en was gelegen tussen de Zaan, de Hogendijk, de Westzanerdijk en de Nauernasche Vaart. De dorpen in het gebied van de banne Westzaan hadden een gezamenlijke rechtbank, weeskamer, heemraadschap en verponding. Vanaf 1729 was het dorp Westzaan het centrum van bestuur, van waaruit de gehele banne werd geleid. Samen met Koog aan de Zaan en Wormerveer had Zaandijk het recht om eenvierde van het bestuur van de banne Westzaan voor te dragen. De regenten waren tevens het hoofd van het bestuur van het dorp dat zij vertegenwoordigden.  Ten tijde van de Franse tijd (1795-1813) bestuurde de municipaliteit het dorp. Dit was een gemeentebestuur naar Frans voorbeeld. De banne Westzaan werd dan ook opgeheven bij invoering van de Franse wetgeving en aan haar bestuur kwam formeel een einde in 1811. Vanaf dat jaar was Zaandijk een zelfstandige gemeente met een op het Franse leest geschoeide bestuurssysteem met aan het hoofd een burgemeester.

Daarnaast onderstaande toegangen aangepast:
PA-0036 - Het Natuur- en letterkundig gezelschap Overeenstemming door wetenschap, 1832 – 1854
PA-0037 - Het Natuurkundig gezelschap Physica, 1854 – 1892
PA-0040 - De sociëteit Tot onderling genoegen, 1829-1946. Met hiaten
PA-0041 - De sociëteit Tot onderling genoegen, 1873 - 1926 (1932)