De lezing werd ingeleid door Dick Emmer, wethouder van Zaanstad en Piet Oudega, voorzitter van Vereniging Zaans Erfgoed. Daarna was het woord aan Henk Roovers meer te vertellen over zijn onderzoek naar de bijzondere geschiedenis van de Bloemgracht.

 Lezing Henk Roovers 1
 Goed gevulde raadzaal bij de lezing van Henk Roovers.

Markante gracht

Henk deed ruim 17 jaar onderzoek. Wat begon als een onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis van de gracht, mondde uit in een boekwerk over de nationale en internationale handelsbetrekkingen van de Zaanstreek. De Bloemgracht heeft vele markante bewoners gekend, waaronder scheepsbouwers, reders, walvisvaarders, houthandelaren, molenbezitters, juristen, schoolmeester, burgemeesters en mastenmakers. Op de Bloemgracht kwam men elkaar tegen en werden er zaken gedaan. Henk Roovers stuitte in zijn onderzoek op een aantal opmerkelijke feiten. Zo ontdekte hij dat op de Bloemgracht ooit de eerste rosse buurt van Zaandam gevestigd was en dat er in de 17de eeuw in de Zaanstreek – hoewel altijd anders wordt beweerd –  weldegelijk oorlogsschepen werden gebouwd. Wat voor veel bezoekers van de lezing onbekend was, is het feit Zaandam ooit de grootste overtoom ter wereld had. Henk Roovers is dan ook zeer verontwaardigd dat er in Zaandam nog steeds geen straatnaam is die daarnaar verwijst.
Het onderzoek van Roovers laat zien, hoe de ‘kleine’ wereld van een aantal eeuwen geleden was verbonden met de geschiedenis van de Republiek, met die van Europa en zelfs met die van ver daarbuiten.

Lezing Henk Roovers 2
Er werd aandachtig geluisterd naar het gloedvolle betoog van Henk Roovers.


Rondleiding door het depot

Na afloop van de lezing kregen de bezoekers de mogelijkheid om het depot van het gemeentearchief te bezoeken en een selectie van de stukken te bekijken, die Henk Roovers gebruikt heeft bij zijn onderzoek. Ook was er nog volop gelegenheid om met elkaar onder het genot van een kopje koffie van gedachten te wisselen en voor de belangstellenden om het boek van Henk Roovers aan te schaffen en door hem te laten signeren.

Lezing Henk Roovers 3
In het depot werden enkele archiefstukken over de Bloemgracht getoond.

Lezing gemist?

De belangstelling voor de lezing was zo groot, dat overwogen wordt om deze in het najaar te herhalen. U kunt uw gegevens doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U wordt dan op de hoogte gehouden van nieuws rondom deze lezing.

Boek te koop

Het boek 'Op historische gronden' van Henk Roovers is te bestellen bij Uitgeverij Noord-Holland.

Op historische gronden
Omslag van Op historische gronden.