In de Zaanstreek staan achtentwintig oorlogs- en verzetsmonumenten. Elk met een eigen verhaal. Ooggetuigen vertellen over de gebeurtenissen in hun buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Monumenten Spreken is een uniek lesproject in Nederland. Door middel van digilessen kunnen scholieren een ontdekkingstocht maken door de oorlogsjaren. Aan de hand van aangrijpende verhalen van ooggetuigen leren ze over oorlog, angst, verzet, verraad, heldendaden en vrijheid.

De nieuwe website van Monumenten Spreken, met digilessen en de minidocumentaires is per 31 maart jl. online.

Website Monumenten Spreken klein
De nieuwe website van Monumenten Spreken.

 

Boek en panelen

Monumentenspreken boekHet project beperkt zich niet tot een website; onlangs verscheen ook een boekwerk met mooie zwart-wit foto's van alle geïnterviewde getuigen. In totaal komen in het boek 90 mensen aan het woord, die allemaal in 70 woorden, 70 jaar na de bevrijding, hun scherpste herinnering aan de jaren '40-'45 prijsgeven.

Merel Kan en Piet Bakker van Monumenten Spreken stelden het boek samen en verzorgden de teksten. Fotografe Anjo Kan maakte van alle getuigen en monumenten foto's voor dit unieke getuigenboek. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Noord-Holland.

Een aantal foto's en quotes is sinds deze week te zien in de vitrines aan de buitenzijde van het stadhuis in Zaandam, op enkele door Wietske Lute ontworpen panelen.

 

 

 

Monumentenspreken paneel1
Monumentenspreken paneel2
De drie panelen van Monumenten Spreken, te zien in de vitrines aan de buitenzijde van het stadhuis.