Chocolade

Nog steeds is er een Verkadefabriek gevestigd aan de Westzijde in Zaandam. Na een start als broodfabriek, zijn het vooral beschuit, biscuit, chocolade en waxinelichtjes waarmee Verkade grote bekendheid heeft gekregen. In 1990 is het bedrijf overgenomen door United Biscuits. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van het Amerikaanse consortium The Blackstone Group en PAI.

8.Aff.Verkade.64.0076Verkadepaviljoen

Over de bedrijfsgeschiedenis valt veel te vertellen. Wat werd er in de loop van de jaren geproduceerd? Op welke manier gebeurde dat? Wie werkten er bij Verkade? De antwoorden op deze vragen kunt u vinden in het Verkadepaviljoen van het Zaans Museum. Daar staan ook tal van machines, liggen reclame-uitingen, oude verpakkingen en foto's die een prachtig beeld geven van de geschiedenis van dit Zaanse bedrijf.

Bedrijfsarchief

Wat veel mensen echter niet weten is dat het bedrijfsarchief vanaf het allereerste begin in 1886 tot ongeveer 1990 is ondergebracht bij het gemeentearchief Zaanstad. Op dit moment is dat archief voor geïnteresseerden echter nog niet te raadplegen, omdat het nog niet goed te doorzoeken is. Daar gaat het gemeentearchief verandering in brengen. Het bedrijfsarchief wordt toegankelijk gemaakt zodat iedereen die dat wil, op termijn op de studiezaal van het gemeentearchief oude notulen, jaarverslagen, archiefstukken over de werkprocessen, jubilea, over de Verkade Harmonie, personeelsblad De Kern en dergelijke kan inzien.

Een deel van de foto's en affiches uit de geschiedenis van Verkade is overigens al te bekijken via de beeldbank.

Uw hulp

Voordat het gemeentearchief start met de inventarisatie van het bedrijfsarchief, doet het een oproep aan u. Het gemeentearchief is op zoek naar aantekeningen van oud-werknemers en foto's van het bedrijf en werknemers die een interessante aanvulling voor het archief zijn. Kunt u daarin voorzien? Neem dan contact op met Gemeentearchief Zaanstad, tel. (075) 655 22 33 of per e-mail.

Met uw hulp kan de geschiedenis van de Koninklijke Verkade nóg meer tot leven gebracht worden.