Welkom bij het Gemeentearchief Zaanstad

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is hier aan het juiste adres. Wij bewaren de archieven van de gemeente Zaanstad en voorgaande gemeenten en van de Gemeente Oostzaan. Daarnaast hebben we veel informatie van bedrijven, personen, verenigingen kerken enzovoort. Samen met de collectie foto’s, films, boeken en kranten vormen zij hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn – op enkele uitzonderingen na – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.

------------

Een afspraak maken is niet nodig, maar biedt wel voordelen: u heeft gegarandeerd plek op de studiezaal en u hoeft niet lang te wachten op uw aangevraagde documenten.

Klik hier voor het maken van een afspraak én reserveer via bovenstaande zoekopties de documenten uit onze collecties die u wilt inzien. Wij leggen die dan vooraf klaar. 

------------

Let op:

De bouwdossiers van Zaandam t/m 1973 zijn recent gedigitaliseerd. Op dit moment vindt de laatste controle hiervan plaats. De meeste dossiers zijn digitaal beschikbaar, voor enkele geldt dat nog niet.

Zoek op de website onder het kopje "Gebouwen" naar het betreffende adres en kijk of het dossier al digitaal aanwezig is. Als dat onverhoopt nog niet het geval is, stuur dan een mail via gemeentearchief@zaanstad.nl. Noem daarbij altijd het adres waar het om gaat.

Nieuws & Agenda

Inschrijven voor Geschiedenisquiz-teams!

Teams van maximaal 5 personen, die mee willen doen aan de 8e editie van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz, kunnen zich via hun teamcaptain inschrijven.
De theaterronde van de quiz zal dit keer op een afwijkende dag gespeeld worden, n.l. op WOENSDAG

Lees meer...

Kunt u dit lezen? - Cursus Paleografie voor beginners

Deze cursus is heel nuttig als u onderzoek doet of gaat doen naar uw voorouders of bijvoorbeeld de geschiedenis van uw stad of dorp. Dan wilt u toch ook de akten kunnen lezen die vroeger

Lees meer...

Opening tentoonstelling 'Eerste stenen'

Op vrijdag 21 april is onze nieuwste tentoonstelling 'Eerste stenen' officieel geopend. Het Gemeentearchief plaatst op Instagram berichten onder het motto De geschiedenis ligt op straat. Eerste stenen zijn hier een goed voorbeeld van, zoals:

Lees meer...
Naar nieuwsoverzicht

Openingstijden

Studiezaal:
Dinsdag 8.30-16.00 uur
Woensdag 8.30-16.00 uur
Donderdag 8.30-16.00 uur

Bij voorkeur op afspraak
Online afspraak maken met het gemeentearchief
Maandag en vrijdag gesloten

Chat:
Maandag, woensdag en vrijdag 9.00-12.30 uur
Dinsdag en donderdag: 9.00-16.00 uur