Welkom bij het Gemeentearchief Zaanstad

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is hier aan het juiste adres. Wij bewaren de archieven van de gemeente Zaanstad en voorgaande gemeenten en van de Gemeente Oostzaan. Daarnaast hebben we veel informatie van bedrijven, personen, verenigingen kerken enzovoort. Samen met de collectie foto’s, films, boeken en kranten vormen zij hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn – op enkele uitzonderingen na – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.

------------

Een afspraak maken is niet nodig, maar biedt wel voordelen: u heeft gegarandeerd plek op de studiezaal en u hoeft niet lang te wachten op uw aangevraagde documenten. Reserveer via bovenstaande zoekopties de documenten uit onze collecties die u wilt inzien. Wij leggen die dan vooraf klaar.

Maak een afspraak.

Nieuws & Agenda

Symposium Zaanse identiteit

Op vrijdag 17 mei neemt Frans Hoving afscheid als gemeentearchivaris van Zaanstad met een symposium over Zaanse identiteit.

Lees meer...

Lego Bouwwedstrijd ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad

Doe mee met de Lego Bouwwedstrijd ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad: Inzenden tot 1 mei.

Lees meer...

Studiemiddag Zaanse papiergeschiedenis 2024

Op vrijdag 19 april 2024 organiseert de Stichting Papiergeschiedenis Zaanstreek ‘De Hollander’ in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een studiemiddag over de Zaanse papiergeschiedenis.

Lees meer...
Naar nieuwsoverzicht

Openingstijden

Studiezaal:
Dinsdag 8.30-16.00 uur
Woensdag 8.30-16.00 uur
Donderdag 8.30-16.00 uur

Bij voorkeur op afspraak


Maandag en vrijdag gesloten

Chat:
Maandag, woensdag en vrijdag 9.00-12.30 uur
Dinsdag en donderdag: 9.00-16.00 uur