Welkom bij het Gemeentearchief Zaanstad

Iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van de Zaanstreek, is hier aan het juiste adres. Wij bewaren de archieven van de gemeente Zaanstad en voorgaande gemeenten en van de Gemeente Oostzaan. Daarnaast hebben we veel informatie van bedrijven, personen, verenigingen kerken enzovoort. Samen met de collectie foto’s, films, boeken en kranten vormen zij hét geheugen van de Zaanstreek. Alle documenten zijn – op enkele uitzonderingen na – openbaar en gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief.

------------

 

In verband met de maatregelen tegen het Coronavirus is onze studiezaal alleen op afspraak geopend. Klik hier voor het maken van een afspraak. Op donderdagavond zijn we tijdelijk gesloten.

 

OPROEP: CORONA IN BEELD

------------

Nieuws & Agenda

THUISRONDE van de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz in volle gang

De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz wordt op maandagavond 5 oktober gespeeld in het Zaantheater.

Lees meer...

Nieuwe toegangen per 1 september

Sinds 1 september heeft het Gemeentearchief weer diverse archiefinventarissen voorzien van een inleiding en beschikbaar gesteld op internet. Zo kunt u thuis uw bezoek aan het Gemeentearchief al voorbereiden door te bekijken welke dossiers u tijdens uw onderzoek wilt inzien.

Lees meer...

Uitrol Westzijderol op Open Monumentendag

Op 12 september (Open Monumentendag) organiseert het Gemeentearchief Zaanstad de uitrol van de Westzijderol in de Doopsgezinde Vermaning te Zaandam.

Lees meer...
Naar nieuwsoverzicht

Openingstijden studiezaal (op afspraak)

Dinsdag 8.30-16.00 uur
Woensdag 8.30-16.00 uur
Donderdag 8.30-16.00 uur

Uitsluitend op afspraak!
Online afspraak maken met het gemeentearchief

Maandag en vrijdag gesloten