Uw zoekacties: Archieven van de families Boon en Lakeman en hun bedrijven (...

PA-0057 Archieven van de families Boon en Lakeman en hun bedrijven (zeilmakerij, touwslagerij, taanhuis en haringvisserij)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
PA-0057 Archieven van de families Boon en Lakeman en hun bedrijven (zeilmakerij, touwslagerij, taanhuis en haringvisserij)
Inleiding
5.
Handleiding voor de gebruiker
Verschillende stukken uit dit archief lijken een aanvulling te vormen op het archief van de familie Boon en het archief van de Maatschappij tot bevordering van nijverheid in De Rijp uit het fonds van wijlen Jan Boon junior en van de firma Aldert en Jan Boon. Deze archieven berusten in het regionaal archief Alkmaar.
Zo zou inventarisnummer 1 het ontbrekende kleine kasboek van de haringrederij, de touwslagerij en de zeilenmakerij kunnen zijn. Inventarisnummer 2 hoort mogelijk bij de administratie van het taanhuis (tanen wil zeggen: het bewerken van netten en touwen). Inventarisnummer 4 is mogelijk het vervolg op de debiteurenboeken van lijnbaan de Poel. De inventarisnummers 9, 10 en 11, tenslotte, lijken te passen in de reeks van dagboeken van inkomsten en uitgaven, 1780-1846. *  Omgekeerd bevinden zich ook stukken van de familie Lakeman in het archief van de familie Boon in Alkmaar.

Inventarisnummer 1 is een kasboek van de na de dood van Jan Boon junior opgerichte Maatschappij tot bevordering van nijverheid in De Rijp uit het fonds van wijlen Jan Boon junior en van de firma van Aldert en Jan Boon. * 
De haringbuis De Rijp en Graftdijk (inventarisnummer 3) werd uitgerust in 1818 na de aankoop en ontmanteling van een oudere haringbuis, ’t Vosse Paard. De Rijp en Graftdijk was bestemd voor de haringvangst op de Noordzee en stond onder directie van Jan Boon junior en de wed. Cornelis Bek. Reders waren Jan Boon junior voor 3/8 part; de wed. Cornelis Bek voor ¼ part; Aris Graftdijk & zoonen voor 1/4 part; en Adriaan Graftdijk voor 1/8 part. Stuurman was Peter Cornelisz. Boes. Vanaf 1837 is er sprake van een andere haringbuis en een andere stuurman: de Vreede met stuurman Klaas Ariansz. Kaars van Marken op Zee. * 

De inventarisnummers 2, 9, 10 en 11 zijn waarschijnlijk van van Aldert Boon geweest. Het handschrift van de vier inventarisnummers is hetzelfde en op 11 februari 1779 wordt een post ingeboekt ‘voor mijn broeder Jan Boon’. *  Inventarisnummer 2 bevat jaarlijkse overzichten van de uitkeringen aan de reders, die parten hadden in het taanhuis. De inventarisnummers 10 en 11 sluiten op elkaar aan: de afsluitende posten van inventarisnummer 10 zijn gelijk aan het beginsaldo van inventarisnummer 11. * 
De inventarisnummers 3, 4, 6 en 8 zijn ook in eenzelfde hand geschreven. Waarschijnlijk gaat het in dit geval om Jan Boon junior, want op het titelblad van inventarisnummer 6 staat genoteerd: ‘… Ontvang en uitgaaf van & wegens de nalatenschap van wijlen schoonvader Jacob Lakeman te Krommenie…’. Inventarisnummer 8 maakt deel uit van een reeks, die niet meer compleet is. Het verwijst naar twee kasboeken, die ontbreken: ‘het oude Boekje’, dat aan inventarisnummer 8 voorafging, en ‘’t Nieuwe Boekje’ dat er op volgde. * 

Wie de auteur is van inventarisnummer 7, is niet duidelijk.

Aanvullende archiefstukken zijn:
PA-0451, inventarisnummer 876 Kennisgeving van Aafje Lakeman (zuster van Jacob Lakeman) van het overlijden van haar man Dirk Hoofd, 1769. Volgens losse notitie van 27 augustus 1941 als duplicaat ontvangen uit de verzameling Boon in Museum de Rijp.
Ibidem, inventarisnummer 724 Kennisgeving aan Jacob Lakeman van het overlijden van Allert Groot, 1769.
Aanvullende stukken uit de bibliotheek zijn:
BF 248:1-38 (oud 3F15) Circulaires van ondertrouw en overlijden, gericht aan leden van de familie [Aldert en Jan] Boon, kooplieden te De Rijp, 1754-1793. Bevat ook brieven aan Jan Boon junior en Jacob Lakeman. In de circulaires van overlijden wordt meermalen de doodsoorzaak van de overledene beschreven.
Diverse lijsten van Hollandse, Hamburger en Bremer Groenlandvaarders en Straat Davisvaarders met aantekeningen over de schepen en de opbrengst aan vis, spek en traan. De lijsten komen uit de families Lakeman en Boon. De brochurenummers 04.484 (1790), 04.485 (1791), 04.197a en c (een lijst van commandeurs naar Groenland en Straat Davis, 1794) zijn waarschijnlijk van Jacob Lakeman geweest, want ze bevatten aantekeningen in zijn handschrift. Brochurenummer 04.197:b (1794) bevat aantekeningen in het handschrift van Jan Boon junior. De aantekeningen in de brochurenummers 04.195 (1771) en 04.196 (1774) lijken op het handschrift van inventarisnummer 7. De brochurenummers 04.195, 04.196 en 04.197 zijn op 17 juli 1964 door de ZOV aangekocht van ir. W. Kaars Sijpesteijn jr. te Krommenie (zie noot 7).
Brochurenummer 04.523 Afschrift van S. Lootsma uit ‘Aantekeeningen over Krommenie’ door Jacob Lakeman. Zie hiervoor ook: S. Lootsma, ‘Geschiedenis der zeildoekweverij (tot ca. 1860)’ in: idem, Historische studiën over de Zaanstreek II (Koog aan de Zaan 1950) 36-180, aldaar 42.

Het geschilderde portret van Trijntje Tewis Rogge wordt beschreven in G.J. Honig, ‘Zaansche kleding’, De Zaende. Maandblad gewijd aan de historie, folklore en genealogie van de Zaanstreek I (Wormerveer 1946) 218-219. Dit portret hing in het kantoor van de directeur van de Maatschappij tot bevordering van Nijverheid uit het fonds van wijlen Jan Boon jr. en van de firma Aldert en Jan Boon.
De bibliotheek bevat tenslotte een groot aantal documenten die betrekking heeft op de familie Rogge.
6. Archiefvormer
Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1650) 1693-1857
Gemeente:
De Rijp en Krommenie
Omvang in meters:
0,2
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0057 Archieven van de families Boon en Lakeman en hun bedrijven (zeilmakerij, touwslagerij, taanhuis en haringvisserij)
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0057