Uw zoekacties: Zaanlandsche Assurantie Compagnie voor Brand en Binnenlandsche Vaart

PA-0071 Zaanlandsche Assurantie Compagnie voor Brand en Binnenlandsche Vaart

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
PA-0071 Zaanlandsche Assurantie Compagnie voor Brand en Binnenlandsche Vaart
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
De N.V. Zaanlandsche Assurantie Compagnie voor Brand en Binnenlandsche Vaart (Z.A.C.) werd opgericht op 6 maart 1845, nadat koninklijke goedkeuring was verkregen bij Koninklijk Besluit van 22 januari 1845 (nummer 84). De acte van oprichting werd opgemaakt in Zaandijk in herberg de Zwaan, ten overstaan van notaris Dirk van der Wart en in aanwezigheid van een grote groep fabrikanten en ondernemers uit de Zaanstreek. Het startkapitaal van de N.V. werd bepaald op een bedrag van fl. 200.000,-, verdeeld in honderd aandelen van fl. 2000,-. De aandeelhouders legden dit bedrag niet geheel in: in 1845 stortten ze 10% van de waarde van hun aandelen, in 1846 5%, in 1880 nogmaals 10% en tussendoor schoten ze tijdelijk eenmaal 10% voor. Doelstelling van de compagnie was het bieden van verzekeringen tegen 'brand, donder en bliksem' en de gevolgen daarvan, zoals 'diefstal, water of andere onvoorziene toevallen of daden van geweld' en van verzekeringen voor schaden betreffende de binnenlandse vaart. De compagnie bood geen verzekeringen aan voor 'zee-gevaren' en ook geen levensverzekeringen. * 
Het bestuur van de Assurantie Compagnie bestond uit drie directeuren en zes commissarissen. De directeuren waren verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur, waaronder het sluiten van de verzekeringen en het regelen van de schades, en hielden kantoor aan huis. Alle drie waren makelaar van beroep: Cornelis Avis Dingnumszoon uit Krommenie, Meindert van Orden uit Zaandam en Jacob Honig Janszoon jr., de naamgever van de collectie van de oudheidkamer, uit Zaandijk. Als makelaar waren zij beëdigd door de gemeenteraad en gemachtigd om te bemiddelen in het tot stand brengen en sluiten van overeenkomsten betreffende produkten, onroerend goed en verzekeringen. De firma W. van Orden bestond al sinds 1763. De firma Avis ontwikkelde zich tot een grote makelaar in assurantiën, die tal van - ook grote - bedrijven verzekerde op de Amsterdamse Assurantiebeurs. *  Tot commissaris werden in 1845 benoemd: Willem Kaars Sypesteyn uit Krommenie, Albert Vis uit Wormerveer, Adriaan Corneliszoon Honigh uit Zaandijk, Jan Spekham Duyvis uit Koog aan de Zaan, Cornelis Avis Corneliszoon uit Westzaan en Adriaan van de Stadt uit Zaandam.

De Zaanlandsche Assurantie Compagnie werd aangegaan voor een periode van vijfentwintig jaar en vervolgens steeds verlengd: in 1869 opnieuw voor vijfentwintig jaar, in 1894 voor tien jaar, in 1904 voor vijfentwintig jaar en tenslotte voor onbepaalde tijd. Ter ondersteuning en uitbreiding van de Compagnie werd in 1860 een tweede verzekeringsmaatschappij opgericht met dezelfde directeuren en commissarissen: de Tweede Zaanlandsche Assurantie Compagnie. Als gevolg van tegenvallende resultaten werd deze verzekeringsmaatschappij op 2 augustus 1885 geliquideerd.
In 1937 besloten directie en commissarissen tot een fusie met de N.V. Verzekering Maatschappij 'Holland van 1859' uit Dordrecht. Directie en commissarissen waren van mening dat schaalvergroting aantrekkelijk was voor een kleine maatschappij als de Zaanlandsche met het oog op de organisatie van de buitendienst en de bekostiging van de sociale voorzieningen voor het personeel. De beide verzekeringsmaatschappijen werkten bovendien al samen: ze traden op als herverzekeraar van elkaars produkten en de firma J.J. Honig, die zitting had in de directie van de Zaanlandsche, was ook gevolmachtigd agent van de Holland van 1859 voor de Zaanstreek. Als gevolg van de fusie kregen de aandeelhouders van de Zaanlandsche de keus om hun aandelen in te wisselen voor aandelen Holland, of voor contant geld. * 
Het kantoorpand aan de Stationsstraat in Zaandam (sinds 1924) werd in 1938 verruild voor het sociëteitsgebouw aan de Nicolaasstraat, eveneens in Zaandam. In 1963 fuseerde de Holland-groep met het AMEV-concern, nu ASR-verzekeringen. * 
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormer

Kenmerken

Datering:
1845-1945. Met hiaten
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
0,18
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0071 Zaanlandsche Assurantie Compagnie voor Brand en Binnenlandsche Vaart
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0071