Uw zoekacties: Klein Mannenkoor de Zaankanters

PA-0085 Klein Mannenkoor de Zaankanters

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
PA-0085 Klein Mannenkoor de Zaankanters
Inleiding
5.
Handleiding voor de gebruiker
In het archief zijn diverse verslagen van de geschiedenis van het koor te vinden, zie de inventarisnummers 27 en 28. Inventarisnummer 28 bevat onder andere een toespraak die werd gehouden bij het 25-jarig bestaan van het koor, en een artikel in de Zaanlander van 16 december 1967 over het 40-jarig bestaan van het koor. In de toespraak van 1953 worden de namen genoemd van de eerste leden van het koor. Naast de leden van het bestuur waren dit: G. Cluwen, Jo Vens, G. Pel, S. Kroon, J.C. Cluwen, J. Brussel, C. Houtzager, Jb. Stolp en G. Ammeraal. Zij waren voor het merendeel afkomstig uit een groep zangers van de rooms-katholieke kerk. * 

Fredericus Johannes Sicking (1889-1989) was organist-dirigent van de rooms-katholieke kerk te Wormerveer en dirigent van verschillende koren in de Zaanstreek en van het politie-mannenkoor Euterpe in Amsterdam. Hij was een leerling van Hubert Cuijpers uit Amsterdam en speelde een grote rol in het culturele leven van de Zaanstreek. Daarnaast was hij boekhouder van Spekman's IJzerhandel in Wormerveer. *  Sicking werd in 1967 beschreven als 'een romanticus met een sterke hang naar het muzikale verleden, die nochtans open stond voor modern werk van allure'. Met de Zaankanters wilde hij in 1928 een koor vormen, dat 'boven het gewone uitstak... en wel speciaal door het geven van concerten met middeleeuwsche muziek, da Palestrina en dergelijke componisten'. * 
Het archief van het Verenigd Zaans Mannenkoor, dat in 1974 ontstond, is te vinden in het gemeentearchief Zaanstad, PA-0382. In dit archief bevinden zich ook archiefstukken van het Klein Mannenkoor de Zaankanters en van de fusie tussen de Zaankanters en het Mannenkoor Zaanstreek: zie bijvoorbeeld de inventarisnummers 1AV1 (het eerste plakboek van het Verenigd Zaans Mannenkoor) en 5AV2 (stukken over de fusie). Het vaandel van het Klein Mannenkoor wordt bewaard in het Zaans Museum, collectienummer ZOV-04961.

Verwante archieven zijn onder andere:
PA-0010 - Zangvereniging Door eendragt bloeijende, Koog-Zaandijk.
PA-0120 - Gemengde Zangvereniging Concordia, later Dameskoor Concordia, Westzaan.
PA-0139 - Stichting Zaandamse Gemeenschap, vanaf 1969 Stichting sociaal- en cultureel werk van de Zaandamse Gemeenschap, Zaandam.
PA-0197 - Zaans Bachkoor, Zaandam.
PA-0214 - Koninklijk Mannenkoor, Krommenie.
PA-0217 - Wormerveers Mannenkoor, Wormerveer.
PA-0227 - Zaanse Operettevereniging, Zaandam.
PA-0270 - Zaanlands Mannenkoor, Koog aan de Zaan.
PA-0285 - Socialistisch Gemengd Zangkoor Zingend ten Strijde, Wormerveer.
PA-0357 - Zangvereniging Johannes J.H. Verhulst, Krommenie.
PA-0363 - Geheelonthouders Zangvereniging Excelsior, Wormerveer.
PA-0375 - Christelijke Oratoriumvereniging, Zaanstreek.
6. Archiefvormer

Kenmerken

Datering:
1928-1975
Gemeente:
Koog aan de Zaan, later Koog aan de Zaan-Zaandijk en Zaandam
Omvang in meters:
0,07
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0085 Klein Mannenkoor de Zaankanters
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0085