Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Assendelft

KA-0001 Nederlands Hervormde Gemeente Assendelft

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
KA-0001 Nederlands Hervormde Gemeente Assendelft
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
Al midden 11e eeuw stond er in Assendelft een kapel of kerk. Rond 1410 werd die vervangen door een nieuwe kerk, op de plek van het huidige kergebouw. Deze aan Sint Odulphus gewijde kerk ging in 1582 over in protestantse handen. Overigens bleven relatief veel inwoners in Assendelft rooms-katholiek. Zij kregen in de 19e eeuw een (beeldbepalend) eigen kerkgebouw, noordelijker in het dorp.
De protestantse of Hervormde kerk werd in 1852 vernieuwd wegens bouwvalligheid. Dit gebouw heeft echter niet lang bestaan want het ging door brand na blikseminslag verloren op 17 juli 1893.
Het vierde en huidige kerkgebouw werd in gebruik genomen op 13 januari 1895.
In verband met het teruglopend ledenaantal en de hoge onderhoudskosten van de kerk, werd in 1962 besloten om de orgelgaanderij uit te breiden, het orgel te draaien en een wand in de kerk te bouwen. De voormalige orgelgaanderij wordt sindsdien als kerkruimte gebruikt met daaronderliggend diverse vergaderruimten. De overige kerkruimte wordt verhuurd aan Flentrop Orgelbouw uit Zaandam.
Tussen 1954 en 1965 had de gemeente een dominee samen met de Hervormde gemeente van Westzaan.
In 1963 startte officieel samenwerking tussen de Hervormde gemeente Assendelft en de wijk Assendelft van de Gereformeerde Kerk van Krommenie. Vanaf 1971 werd de combinatie met Hervormd Westzaan beëindigd en vanaf 1983 werd de naam van de gemeente gewijzigd in Nederlands Hervormde Gereformeerde Federatie te Assendelft. Sinds 2004 is de naam gewijzigd in Protestantse gemeente Assendelft.
Het weeshuis werd gebouwd in 1729. Het College van Regenten bestuurde het. Kort na de Tweede Wereldoorlog leenden zij een bedrag voor de bouw van een huis voor ouden van dagen in Assendelft. In 1942 worden het weeshuis, woonhuis en diaconiehuis met bijbehorende grond verkocht aan de kerkvoogdij. Alle gebouwen worden gesloopt, de grond wordt gebruikt voor uitbreiding van de begraafplaats. De administratie van het voormalige weeshuis loopt door tot 1994.

tot 1 januari 1995. * 
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de bewerking
4. Openbaarheid
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
1594 - 1974 (1994)
Gemeente:
Assendelft
Omvang in meters:
2,5
Toegang:
Inventaris, deels digitaal
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang KA-0001 Nederlands Hervormde Gemeente Assendelft
VERKORT:
NL-ZdGAZKA-0001