Uw zoekacties: Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam

KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. De geschiedenis van de archiefvormer
2. De geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam
Inleiding
3.
Verantwoording van de inventarisatie
In 2018 heeft een inventarisatie van het archief plaatsgevonden. Stukken uit recente aanvullingen werden in reeds aanwezige dossiers gevoegd, wanneer deze op hetzelfde onderwerp betrekking hadden. Recente aanvullingen werden beschreven en beschrijvingen van bestaande stukken werden verduidelijkt. Ook kregen alle dossiers een uniek inventarisnummer. Een eventueel oud inventarisnummer is opgenomen in het beschrijvingenveld 'Oude orde'. De medewerkers van de studiezaal kunnen ook op dit oude nummer zoeken, wanneer u op zoek bent naar een oude bronverwijzing. Tot slot is het archief materieel verzorgd.
Bij de inventarisatie in 2018 is een nieuwe rubriekenindeling gemaakt, gebaseerd op de kerkelijke organisatiestructuur in Zaandam in de loop van de eeuwen. De cesuren 1640 (afsplitsing tussen Oost- en Westzaandam) en 1939 (hereniging van beide gemeenten) konden niet altijd nauwkeurig gevolgd worden. Vroeg 17e-eeuwse registers bleven bijvoorbeeld regelmatig in de Oostzijderkerk en bijvoorbeeld een notulenboek uit de Westzijderkerk werd vanaf 1939 voor beide gemeenten gebruikt.
Veel dossiers zijn in de 20e eeuw gevormd door de heren G. van der Meij en F. Visser en daarbij voorzien van een nadere toegang op stuksniveau. Deze dossiers zijn in principe gerespecteerd, behalve waar de logische ordening echt om een herordening vroeg.
Een foto van rusthuis Spes Viva in inv.nr. 1402 is opgenomen in het archief van Spes Viva (PA-0195 inv.nr. 52).
De namen van beide Hervormde gemeenten is in de loop van de jaren op veel verschillende manieren gespeld. In deze inventaris is gekozen voor de consequente spelling Nederlands Hervormde gemeente Oost-Zaandam en Nederlands Hervormde gemeente West-Zaandam.
In 2021 zijn de inventarisnummers 1564-1580 als aanvulling beschreven.
In 2022 zijn de inventarisnummers 1581-1593 als aanvulling beschreven.
In 2023 is inv.nr. 290 aangevuld met een publicatie van R.B. Evenhuis en is inv.nr. 1594 als aanvulling beschreven.
4. Openbaarheid
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
(1419) 1592-2005
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
40,5
Toegang:
Inventaris, deels digitaal
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang KA-0006 Nederlands Hervormde Gemeente Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZKA-0006