Uw zoekacties: Evangelisch-Lutherse Gemeente Zaandam

KA-0014 Evangelisch-Lutherse Gemeente Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. De geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
KA-0014 Evangelisch-Lutherse Gemeente Zaandam
Inleiding
2.
De geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
Het archief is in 1969 door mevrouw A.H. Muis-Hoorn te Zaandam namens de Evangelisch-Lutherse gemeente aan het Rijksarchief in Noord-Holland in bewaring gegeven. Zij had het in deplorabele toestand aangetroffen. Bij het maken van een voorlopige beschrijving had zij geconstateerd dat verscheidene registers en het grootste gedeelte van de ingekomen en minuten van uitgaande stukken van vóór de 19e eeuw ontbraken. De registers kon zij achterhalen en tot het archief terugbrengen; de omvang bedraagt sindsdien 4 meter.
In de periode 1974 is het archief door W.F.M. Brieffies, die als stagiair aan het Rijksarchief in Noord-Holland was verbonden, geïnventariseerd. Daarbij is, door de indeling te baseren op de taakverdeling binnen het bestuur van de gemeente, het organisatiebeginsel toegepast.
De doop-, en huwelijksregisters zijn voor het grootste gedeelte hij de Lutherse gemeente blijven berusten. Slechts één doopregister is na de invoering van de burgerlijke stand bij het stadsbestuur ingeleverd. Het bevindt zich thans bji het Gemeentearchief Zaanstad onder de retroacta van de burgerlijke stand (KA-0034, inv.nr. 78). In de inventaris is het wel opgenomen maar buiten de nummering gehouden.
De huwelijksregisters inv.nrs. 80 en 84 vertonen vele leemten. Blijkens de notulen nam in de loop der jaren de zin om een huwelijk kerkelijk te laten inzegenen steeds af en koos men bij een gemengd huwelijk meestal de kerk van de andere partij.
De lidmatenregisters inv.nrs. 81-83 overlappen elkaar gedeeltelijk. Inv.nr. 82 is over de betreffende jaren het volledigst.
De inventarisnummers 80, 83 en 86 zijn digitaal bescihkbaar.
Het jaar 1919, waarin de notulen van de diaconie eindigen, is als begrenzing ven het archief genomen, hoewel inv.nr. 80 nog tot 1955 doorloopt.
In 2017 is de inventaris tekstueel herzien. De ordening is niet aangepast omdat deze volstond.
3. Openbaarheid
4. Archiefvormer

Kenmerken

Datering:
1642 - 1919 (1955)
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
4
Toegang:
Inventaris, deels dlgitaal
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang KA-0014 Evangelisch-Lutherse Gemeente Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZKA-0014