Uw zoekacties: Gemeenteopzichter Krommenie

OA-0039 Gemeenteopzichter Krommenie

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De functie van gemeenteopzichter is er één die al lang voorkomt. In 1853 werd de eerste instructie opgesteld *  Volgens de instructie was de functie gemeenteopzichter een toezichthoudende taak. Dit is jaren zo gebleven, maar in 1907 werd een nieuwe instructie opgesteld waarin aan de opzichter de opdracht werd gegeven ook meer aandacht aan de administratie te schenken (welke in 1915 gewijzigd wordt) * 
Het gevolg van deze instructies was dat na verloop van jaren de opzichter zijn werk niet meer aankon, zodat men besloot om een Bedrijf voor gemeentewerken en reinigingsdienst op te richten *  De stukken van het Bedrijf zijn opgenomen in OA-0040 - Gemeentewerken en reinigingsdienst Krommenie, 1913 - 1973.

Kenmerken

Datering:
1913 - 1928
Gemeente:
Krommenie
Omvang in meters:
0,12
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0039 Gemeenteopzichter Krommenie
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0039