Uw zoekacties: Gemeentebestuur Zaandam

OA-0054 Gemeentebestuur Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
OA-0054 Gemeentebestuur Zaandam
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
De stad Zaandam is ontstaan uit de samenvoeging van de delen Oost- en West-Zaandam. Op 21 oktober 1811 vaardigde Napoleon Bonaparte een keizerlijk decreet uit waarbij West-Zaandam werd onttrokken aan Westzaan en werd samengevoegd met Oost-Zaandam tot één stad met stadsrechten.
De samenvoeging in 1811 betekende het herstel van wat reeds vroeger een economische eenheid was geweest. *  Oost- en West-Zaandam hadden tot 1636 in huishoudelijk opzicht één gemeenschap gevormd, ook al behoorden de beide delen tot verschillende rechtsgebieden.
Ook de gebieden ’t Kalf, Haaldersbroek en de Kalverpolder werden in de loop der tijd toegevoegd aan Zaandam. De gemeentelijke grenzen fluctueerden met regelmaat, waarbij met name de aanleg van het Noordzeekanaal en de inpoldering van het IJ (1866-1876) van invloed waren voor de grootte van de gemeente Zaandam.
Zaandam vormde lange tijd de belangrijkste gemeente van de Zaanstreek, zowel als economisch zwaartepunt als wat betreft het inwonersaantal. De bebouwing, alsook de economische en industriële bedrijvigheid heeft zich vooral geconcentreerd langs de beide oevers van de rivier de Zaan.

Op 1 januari 1974 kwam er een einde aan het bestaan van Zaandam als zelfstandige gemeente toen het met zes andere gemeenten uit de Zaanstreek - Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer en Zaandijk - opging in de nieuwe gemeente Zaanstad. * 
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormers
7. Bronvermelding

Kenmerken

Datering:
(1800) 1813 - 1945 (1989)
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
133
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0054 Gemeentebestuur Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0054