Uw zoekacties: Gemeentebestuur Zaandam

OA-0058 Gemeentebestuur Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
OA-0058 Gemeentebestuur Zaandam
Inleiding
4.
Verantwoording van de bewerking
De toegang tot het Zaalberg-archief bestond tot 2011 uit vierentwintig kaartenbakken met indexkaartjes, geordend volgens de decimale Zaalberg-code. Deze kaartjes bevatten naast een rubriekcode, een beschrijving van het dossier of van het onderwerp, (eventueel) een inventarisnummer gekoppeld aan een fysiek dossier, alsook verdere informatie over de zaak of het onderwerp en incidenteel ook verwijzingen naar andere dossiers. Vaak volgt er de verwijzing: “Voor stukken na 14 mei 1940 zie ...” waarbij er verwezen wordt naar stukken die zich vermoedelijk bevinden in de archiefbestanden OA-0054 Gemeentebestuur Zaandam (1800) 1813-1945 (1982) of OA-0059 Gemeentebestuur Zaandam (1822) 1945-1973 (1988).

De dossiers in het archief zijn gerubriceerd primair op de code van de (sub-)rubriek en secundair op chronologie, waarbij de datum van het eerste document in het dossier bepalend is voor de plaatsing ervan binnen de desbetreffende rubriek.

De informatie van de indexkaartjes, zowel de kaartjes waarvan de inventarisnummers corresponderen met de fysieke dossiers, als de ongenummerde verwijskaartjes, is in 2011 geconverteerd naar het collectiebeheersysteem MAIS-Flexis. Hiermee is het archief ontsloten middels een digitale en papieren inventaris.

In 2018 is DOCFactory gestart met de nadere ontsluiting van het archief om de inhoudelijke en fysieke toegankelijkheid van het archief te vergroten. Hiertoe is een nieuwe inventaris opgesteld, waarbij de aanwezige archiefbestanddelen zijn geplaatst met behoud van hun oorspronkelijke inventarisnummer.
4.1 Selectie & vernietiging
4.2 Ordening inventaris
4.3 Beschrijven van de dossiers
4.4 Overdracht naar andere blokken
4.5 Omvang van het archief
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormers
7. Bronvermelding/noten

Kenmerken

Datering:
(1799) 1850 - 1940 (2011)
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
92,6
Toegang:
Inventaris
Toegankelijkheid:
Ja
Openbaar:
Geheel
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0058 Gemeentebestuur Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0058