Uw zoekacties: Gemeentelijk politiekorps Zaanstad

OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
De politie heeft in de eerste plaats een dienende taak. Dat betekent dat zij is aan te spreken voor elke zaak, die op haar werkterrein ligt. Zij helpt graag en als zij het probleem niet zelf kan oplossen zal zij zo goed mogelijk adviseren en de juiste weg wijzen. Daarnaast heeft zij ook een preventieve taak, omdat voorkomen beter is dan genezen. Daaronder valt het algemene toezicht op de weggebruikers, de bescherming van eigendommen en zelfs het leven, de handhaving van de openbare orde, maatregelen die de veiligheid bevorderen, het voorkomen van misdrijven, etc. Tenslotte heeft zij ook een repressieve taak. Er is nog altijd een aantal mensen in onze samenleving dat over de schreef gaat. Tot die taak behoort dan ook het geven van een bekeuring bij niet te tolereren overtredingen tot het opsporen van gestolen goed en het aanhouden van verdachten van misdrijven. In het algemeen: het handhaven van de wetten.
Bij de wet van 13-07-1973 tot gemeentelijke herindeling van de Zaanstreek, werd bepaald dat per 01-01-1974 de zeven Zaangemeenten: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk werden opgeheven en verenigd tot de nieuwe gemeente Zaanstad.
Gevolg was dat de gemeentelijke politiekorpsen Zaandam en Wormerveer werden opgeheven en de overige Zaangemeenten niet langer deel uit maakten van het bewakingsgebied van het Korps Rijkspolitie. Tegelijk met de geboorte van de gemeente Zaanstad werd het Gemeentelijk Politiekorps (GP) Zaanstad geboren.
Dit nieuwe politiekorps heeft vanaf 1974 een Dienstcommissie en een Overlegvergadering. De Dienstcommissie (DC) was, wat tegenwoordig de Ondernemingsraad (OR) is; een commissie bestaande uit een naar rato gekozen personeelsvertegenwoordiging, die de belangen van organisatie en personeel behartigen. De Dienstcommissie overlegde regulier (zesmaal) met de korpsleiding in de zogeheten Overlegcommissie (OV) ten behoeve van afstemming op het gebied van organisatorische en personele omstandigheden.
Het Gemeentelijk Politiekorps Zaanstad kent ook een aantal adviescommissies. Hieronder valt onder meer de Commissie Toekomstproblematiek. Deze commissie werd in 1979 samengesteld uit vertegenwoordigers van de korpsleiding en de politievakorganisatie. Zij heeft tot taak de hoofdcommissaris van politie te adviseren in vraagstukken betreffende de organisatie en de werkwijze van de gemeentelijke politie Zaanstad.
De organisatie heeft in de jaren een aantal ontwikkelingen meegemaakt. Zo wordt onder meer in 1976 door de Minister van Binnenlandse Zaken voor Zaanstad bepaald, dat een functie van adjudant op F-niveau in het leven moest worden geroepen. Hierbij was de eis dat de functie, vergeleken met de overige adjudanten functies, de zwaarste zou zijn. Geen enkele kandidaat kwam door de Haagse molen heen, waardoor niet tot aanstelling kon worden overgegaan. In 1979 is er dan ook veel aandacht voor de procedure met betrekking tot de aanwijzing van deze adjudanten F-functies.
Ook heeft het korps tal van kleine en ingrijpender reorganisaties binnen het korps ondergaan. Zo was in 1977 het stafbureau geüniformeerde dienst in het leven geroepen. Zij hadden de taak, tot een meer doelmatige opzet van de algemene surveillance te komen. Daardoor werd onderscheid gemaakt tussen assistentiesurveillance (gemotoriseerde surveillance) en preventiesurveillance (geplande surveillance). Later dat jaar werd de aanvang van de projectsurveillance op de weg een feit en in 1978 werd gestart met een vorm van (rijdende) alcoholcontroles. In 1981 werden de afdelingen surveillance noord (te Wormerveer) en zuid tot één afdeling surveillance samengevoegd.
Op 29-11-1979 ging de eerste paal van de Regionale Schietbaan in de Wormerveerse grond. Hoewel men hier lang op heeft moeten wachten, werd deze op 02-02-1981 in gebruik genomen. De schietbaan zorgde ervoor dat de vuurwapenopleiding aanmerkelijk in kwaliteit steeg.
Het Gemeentelijk Politiekorps Zaanstad is sinds 01-04-1994 vanwege de regionalisering officieel opgegaan in het bestaande politiekorps Zaanstreek-Waterland.

De Politie Sport Vereniging Zaandam, welke op 01-03-1939 was opgericht, heeft door de herindeling van de Zaanstreek haar naam gewijzigd, (aldus vastgesteld in de Algemene Vergadering op 13-12-1973), ingaande per 01-01-1974, in de Politie Sport Vereniging Zaanstad. Alleen de Z bleef staan.
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Openbaarheid
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Organisatieschema's Gemeentelijk Politiekorps Zaanstad
7. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
(1948) 1974 - 1992
Gemeente:
Zaanstad
Omvang in meters:
28
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0124