Uw zoekacties: Gemeentelijk politiekorps Zaanstad

OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
4. Openbaarheid
5. Handleiding voor de gebruiker
OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad
Inleiding
5.
Handleiding voor de gebruiker
In de inventaris zijn bij de rubriek Huisvesting soms huisnummers vermeld en soms niet. Dat heeft te maken met het feit dat door het politiekorps te Zaandam in het begin van de 20e eeuw geen nummers op de dossiers werden geplaatst wegens regelmatige incidentele omnummeringen van de huisnummers; zelfs tot 1937. Bovendien waren de dienstgebouwen van de politie bekende objecten. Tijdens de vorming van Zaanstad werd de nummering juist weer belangrijk, vanwege de verschillende gemeenten; alleen het gebouw aan de Guisweg behoefde geen nummer, vanwege overbekendheid.

Doordat veel vernietigd is, is het aan te bevelen in bepaalde gevallen de jaarverslagen te bekijken. Hierin staan vermeldingen van gebeurtenissen, waarvan verder in het archief niets of nauwelijks iets te vinden is. Voorbeelden hiervan zijn:
- De ontruiming in 1981 van een perceel aan de Botenmakersstraat te Zaandam, die toch wel als gebeurtenis erg in de belangstelling heeft gestaan. Dit omdat de manier waarop de ontruiming plaatsvond is gekenmerkt als "De Zaanse Methode" oftewel typisch Zaans. Daarmede werd gedoeld op het volledig met eigen middelen uitvoeren van de actie; dus zonder bijstand van elders.
- Het protest in 1983 tegen de komst van Hare Majesteit Koningin Beatrix naar Zaandam met betrekking tot de opening van de Hemspoortunnel en het nieuwe NS-station te Zaandam.

Het archiefmateriaal is gebruikt voor het schrijven van onderstaande boek:
15 jaar politie Zaanstad, door E.B. Luik.
6. Organisatieschema's Gemeentelijk Politiekorps Zaanstad
7. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
(1948) 1974 - 1992
Gemeente:
Zaanstad
Omvang in meters:
28
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0124 Gemeentelijk politiekorps Zaanstad
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0124