Uw zoekacties: Burgerlijke stand Assendelft
xOA-0127 Burgerlijke stand Assendelft
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

OA-0127 Burgerlijke stand Assendelft
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
1. Korte geschiedenis van de burgerlijke stand
2. De inhoud van het archief
3. Openbaarheid en raadpleging
OA-0127 Burgerlijke stand Assendelft
Inleiding
3. Openbaarheid en raadpleging
Voor geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten geldt per jaar een openbaarheidsbeperking van respectievelijk 100, 75 en 50 jaar conform de Archiefwet 1995.
Sommige geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten zijn van meerdere jaren tegelijk ingebonden in één deel. Een deel is fysiek pas openbaar wanneer de openbaarheidsbeperkingen voor het gehele deel zijn vervallen.

De gemeentelijke exemplaren van de voormalige Zaangemeenten, de gemeente Zaanstad en de gemeente Oostzaan werden en worden, nadat de openbaarheidsbeperkingen zijn vervallen, overgebracht naar het Gemeentearchief Zaanstad. De dubbele exemplaren van gemeenten in de provincie Noord-Holland die openbaar zijn, worden in blokken van tien jaar overgebracht naar het Noord-Hollands Archief. Daar berusten ook de originele exemplaren van de huwelijkse bijlagen, bij het Gemeentearchief Zaanstad zijn deze deels op microfiche aanwezig.

Aan het begin van het jaar worden door het Gemeentearchief Zaanstad de digitale scans van de dan openbaar gekomen akten toegevoegd aan de beschrijvingen in de inventaris. Deze zijn digitaal te raadplegen via http://archief.zaanstad.nl. Deze zijn nog niet op naam te doorzoeken.
Voor zover nog niet digitaal beschikbaar zijn de openbare registers op de studiezaal te raadplegen op microfiche.

Voor de vijf- of tienjaarlijkse tafels gelden dezelfde openbaarheidsbeperkingen. Dat betekent dat deze pas openbaar worden nadat het meest recent hierin opgenomen jaar openbaar is. Als voorbeeld: wanneer de overlijdensakten tot 1965 openbaar zijn en de tienjaarlijkse tafel loopt over de periode 1961-1970, wordt laatstgenoemde pas in 2021 openbaar; tot die tijd kunt u gebruikmaken van de jaartafel die zich voorafgaand of op het einde van elk register bevindt.
De dubbele registers van het Noord-Hollands Archief zijn voor een gedeelte digitaal toegankelijk en op naam doorzoekbaar via de website www.wiewaswie.nl. Op http://noord-hollandsarchief.nl/zoeken/genealogie/noord-hollandse-gegevens-in-wiewaswie ziet u een overzicht van wat aanwezig is per (Zaanse) gemeente.

Ook op www.zoekakten.nl is een deel van de registers digitaal te raadplegen. Deze website biedt een toegang op de gedigitaliseerde akten die beschikbaar zijn gesteld door www.familysearch.org.

Bij het Gemeentearchief Zaanstad is een Zoekwijzer Burgerlijke Stand beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe te zoeken in deze akten.
Kenmerken
Datering:
1812-1973
Gemeente:
Assendelft
Omvang in meters:
2,75
Toegang:
Inventaris, microfiches, digitaal
Toegankelijkheid:
Gedeeltelijk
Openbaar:
Gedeeltelijk
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0127 Burgerlijke stand Assendelft
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0127
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS