Uw zoekacties: J.W. Groot, genealoog en amateur-historicus

PA-0065 J.W. Groot, genealoog en amateur-historicus

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
PA-0065 J.W. Groot, genealoog en amateur-historicus
Inleiding
5.
Handleiding voor de gebruiker
Jan Wijbrand Groot deed ook onderzoek naar de molens in de Zaanstreek. Volgens Gerrit Jan Honig zou hij onder andere archiefonderzoek hebben gedaan naar de windbrieven, de akten van vergunning voor het bouwen van een molen die ook bepalingen inzake het windrecht bevatten (een gewestelijke en later lokale belastingheffing). Willem Buijs Pzn. maakte van de gegevens van Groot gebruik voor zijn bekende boek over De windmolens in de Zaanstreek (1439-1918). *  De collectie Honig(h) bevat drie schriften met aantekeningen van Groot over de windbrieven van molens: zie gemeentearchief Zaanstad, PA-0451, inv.nr. 2470.
In het archief van Jan Wijbrand Groot zijn veel persoonlijke notities terug te vinden. Tussen de regels door en op de voor- en achterbladen van zijn aantekenschriften legde hij informatie vast over zijn persoonlijk leven: over het vertrek van zijn vrouw naar Amsterdam bijvoorbeeld, over zijn kinderen en familieleden, over zijn werkzaamheden als schilder en postbesteller, over het vissen in de zomermaanden en over geleende of uitgeleende boeken. * 

In 1907 schonk Groot een aantal papieren aan de ZOV, waaronder de liederen die werden gezongen bij het vijftigjarig huwelijksfeest van zijn overgrootouders, Pieter Groot en Saartje Luyt, in 1836. In het liederenboekje bevindt zich een patentaanvraag uit 1820 van Wijbrand Groot, de grootvader van Jan Wijbrand Groot. Wijbrand Groot was ook 'vleeshouwer' (slager). In het liederenboekje wordt hij toegezongen als 'Vader Wijbrand', die veel kinderen had en welvarend was geworden door 'de slagterij'. *  Een paneel met de slagerij van Wijbrand Groot in West-Zaandam is te vinden in het Zaans Museum, ZOV-1365.
6. Archiefvormer

Kenmerken

Datering:
1634-1926. Met hiaten
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
0,36
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0065 J.W. Groot, genealoog en amateur-historicus
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0065