Uw zoekacties: N.V. Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)

PA-0146 N.V. Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
PA-0146 N.V. Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
In 1899 kochten de Zaandijkse notarissen J. Walig en M. Donker de scheepswerf van Sibbele de Boer, die gelegen was aan de Kerksloot te Zaandijk. In overleg met Jacob Cornelis Vis (1870-1943), die werkzaam was bij de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij te Amsterdam, besloten ze vervolgens tot oprichting van de N.V. Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM). J.C. Vis werd administratief directeur. Cornelis Brouwer, firmant van de scheepswerf Wed. K. Brouwer, werd technisch directeur. Het doel van de Naamloze Vennootschap werd omschreven als: 'het bouwen, herstellen en verhuren van schepen en vaartuigen en de handel daarin, het vervaardigen van ijzerconstructiewerken en wat verder tot het vak van scheepsbouw en ijzerfabricatie kan gerekend worden te behoren'. * 
Om ook grote, ijzeren schepen te kunnen bouwen werd in de loop van 1900 besloten tot de aankoop van een nieuw terrein aan het Kalf te Zaandam. Hier kwam de werf Czaar Peter, die in 1901 in gebruik werd genomen. In 1925 vond de verkoop plaats van de oude werf in Zaandijk en werd een tweede werf gehuurd en in 1929 gekocht van de firma Bloemendaal & Laan te Wormer.

Ook in 1957 nam de ZSM een nieuwe werf in gebruik, ditmaal in de Achtersluispolder aan het Noordzeekanaal. Met de nieuwe werf kreeg de ZSM de ruimte om kustvaartuigen te bouwen, zoals een aantal grote veerschepen voor Indonesië. De ingebruikname van deze nieuwe werf leidde tot de verkoop van de beide andere werven: in 1958 werd de werf in Wormer afgestoten en in 1961 de werf Czaar Peter. Net zoals andere grote scheepswerven werd de ZSM lid van de Coöperatieve Vereniging Hollandse Scheepsbouw Associatie te Amsterdam, die in 1953 was opgericht om opdrachten voor de aangesloten scheepsbouwondernemingen te verwerven.

Vanaf de tweede helft van de jaren zestig daalden de vooruitzichten en bedrijfsresultaten in de scheepsbouw. In 1971 sloot de ZSM het boekjaar af met een verlies van 6 miljoen gulden. In 1972 kwam de bodem van de orderportefeuille in zicht en vroeg de ZSM surséance van betaling aan. In juli 1972 volgde het faillissement. * 
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Handleiding voor de gebruiker
6. Archiefvormer

Kenmerken

Datering:
1899 - 1968
Gemeente:
Zaandijk, Zaandam, Wormer
Omvang in meters:
2,01
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0146 N.V. Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0146