Uw zoekacties: Maatschappij tot Nut van het Algemeen departement Zaandam, s...
xPA-0247 Maatschappij tot Nut van het Algemeen departement Zaandam, sinds 1977 departement Zaanstad-Zuid
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

PA-0247 Maatschappij tot Nut van het Algemeen departement Zaandam, sinds 1977 departement Zaanstad-Zuid
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
 
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
De geschiedenis van de organisatie De Maatschappij tot Nut van het Algemeen, departement Zaandam, is opgericht in 1789. In 1977 is het departement Koog-Zaandijk opgegaan in het departement Zaandam, waarna de naam departement Zaanstad-Zuid werd aangenomen. Qua rechtspersoonlijkheid is er echter sprake van een ononderbroken voortzetting van het departement Zaandam. Zie voor het archief van het departement Koog-Zaandijk PA-0009, 1788-1977.
Het departement is een plaatselijke afdeling van de overkoepelende vereniging Maatschappij tot Nut van het Algemeen, opgericht in 1784 te Amsterdam. Het department nam deel aan de ledenvergaderingen. Het doel van de vereniging is het welzijn, in de ruimste zin, van individu en gemeenschap te bevorderen. Tevens neemt een vertegenwoordiger van het departement plaats in de Districtraad van het district waarin het departement gevestigd is.
De geschiedenis van het archief Het archief van het Maatschappij tot Nut van het Algemeen, departement Zaandam, sinds 1977 departement Zaanstad-Zuid, is sinds de oprichting in 1789 in beheer geweest bij het bestuur van het departement. Het archief lag opgeslagen in een kast in het Nutsgebouw aan de Czaar Peterstraat 1 te Zaandam. In 1991 is het overgedragen, na schoning en inventarisatie door het departement zelf, naar het Gemeentearchief Zaanstad. Tot 1871 werd het archief geordend en genummerd, hetgeen blijkt uit de archieflijst van dat jaar (zie inv.nr. 240) en oude genummerde stukken. Deze nummering is niet overgenomen. Daarna is geen systeem meer gevolgd bij het bewaren van de stukken. Het aangetroffen archief was een berging zonder enige ordening van papieren, die de secretarissen en penningmeesters niet meer nodig hadden voor hun dagelijks werk.
De verantwoording van de archiefbewerking en de inventarisatie De samensteller van de inventaris P.N. Helsloot heeft een nieuwe systematische indeling gemaakt, waarbij hij gebruik maakte van kennis van de indeling van het archief van het hoofdbestuur en van andere Nutsdepartement. Deze archieven zijn aanwezig bij andere archiefdiensten. In 2013 is de inventaris herzien en ingedeeld volgens het archiefschema voor verenigingsarchieven. In de beschrijvingen is verwerkt of de stukken het hoofdbestuur of het departement betreffen. De stukken zijn bij de herinventarisatie opnieuw genummerd zodat specifieke beschrijvingen konden worden gemaakt.
In 2013 is het archief materieel verzorgd en zijn dubbele stukken verwijderd. De omvang van het archief is na bewerking 5,85 meter (voorheen 6,04 m).
Openbaarheid In het archief bevinden zich stukken die niet openbaar zijn. Dit staat aangeven bij de betreffende stukken.
Handleiding voor de gebruiker De vele onderstrepingen met rood potlood in de archiefstukken zijn aangebracht door dr.H.J. Minderhoud in 1939. Indien u vragen heeft over de openbaarheid of de voormalige inventarisnummers, kunt u terecht bij een medewerker van het gemeentearchief.
Kenmerken
Datering:
1789-1991
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
5,85
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0247 Maatschappij tot Nut van het Algemeen departement Zaandam, sinds 1977 departement Zaanstad-Zuid
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0247
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS