Uw zoekacties: N.V. Koninklijke Lassie Fabrieken Wormerveer en voorgangers

PA-0340 N.V. Koninklijke Lassie Fabrieken Wormerveer en voorgangers

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
PA-0340 N.V. Koninklijke Lassie Fabrieken Wormerveer en voorgangers
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
Bij acte van 22 september 1893 richtten de broers Albert en Jacob Laan de vennootschap onder firma, Stoompellerij Gebroeders Laan op. De vennootschap werd aangegaan voor onbepaalde tijd, te rekenen vanaf 1 juli 1893 en werd gevestigd aan de Veerdijk te Wormerveer. Het doel van de firma was het fabriceren en verhandelen van pellerswaren.
In 1899 verkreeg het bedrijf het predicaat Koninklijke naar aanleiding van een bezoek van koningin Wilhelmina aan de Zaanstreek. In 1913 werd de firma omgezet in een naamloze vennootschap. De koningin gaf toestemming om het predicaat Koninklijke over te dragen op de nieuwe n.v. De naam werd N.V. Koninklijke Pellerij Mercurius voorheen gebroeders Laan, naar de in 1911 in bedrijf genomen Stoomhavermoutfabriek Mercurius.
Onder invloed van het succes van het sinds 1954 gevoerde handelsmerk Lassie voor verpakte producten en natuurlijk ook van de in 1959 geïntroduceerde Lassie Toverrijst, werd in 1962 de naam van het bedrijf veranderd in Koninklijke Lassie Fabrieken N.V.
In 1963 werd een fusie aangegaan met De Erven de Weduwe J. Van Nelle N.V. te Rotterdam. Op 1 januari 1965 werden de verkoopafdelingen van Van Nelle en Lassie samengevoegd, maar verder opereerde Lassie volledig zelfstandig onder eigen leiding en onder eigen naam.
In 1972 verloor de N.V. Koninklijke Lassie Fabrieken uiteindelijk toch haar zelfstandigheid en werd de n.v. voor de volle honderd procent juridisch geïncorporeerd in het concern. De directeuren ir. H.M. Los en A. Bloemendaal kregen beide een functie binnen het Van Nelle concern. De heer Los werd bedrijfsleider van de fabriek in Wormerveer en de heer Bloemendaal werd directeur graanproducten van Van Nelle-Lassie B.V. Het kantoor in Wormerveer werd gedeeltelijk gesloten.
Gort (zoals de gerstekorrel na bewerking heet), havermout en rijst waren de drie belangrijkste producten van het bedrijf. Daarnaast ook puddingpoeders (na overname van de firma Leupen te Haarlem in 1947), cornflakes en rice krispies (van 1954 tot 1965 onder licentie van de Kellogg Company of Great Britain ltd. geproduceerd). Na de fusie met Van Nelle werden onder het handelsmerk Felix ook (pinda)noten en pindarepen in productie genomen.
In 1964 werd te Puerto Cabello in Venezuela, ter handhaving van de marktpositie aldaar, de havermoutfabriek Molinos Lassie C.A. geopend.
In de loop der tijd werden diverse overnames gepleegd en met diverse firma's samengewerkt. Volgens de Algemene Verkoopcondities van 1966 werd door de Koninklijke Lassie Fabrieken N.V. handel gedreven onder de volgende handelsnamen:
Zwaardemaker's Gortpellerij Zaandam (Zaandam);
Lassie Fabrieken;
Royal Lassie Mills ltd.;
Hollandzee Handelsmaatschappij N.V. (Bergen N.H.);
Ernst Loeb (Bloemendaal);
Wed. J. Leupen en Zoon (Haarlem).
2. Geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
3. Openbaarheid
4. Handleiding voor de gebruik -
5. Archiefvormers

Kenmerken

Datering:
1893 - 2002
Gemeente:
Wormerveer
Omvang in meters:
29
Toegang:
Plaatsingslijst
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0340 N.V. Koninklijke Lassie Fabrieken Wormerveer en voorgangers
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0340