OA-0006 Oud Rechterlijk Archief Krommenie
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het oud rechterlijk archief (ORA) is in elke banne eigenlijk het belangrijkste overheidsarchief. Het omvat alle bewaarde archiefstukken van schout en schepenen, de bannesecretaris, de thesaurier (penningmeester) en de Weeskamer. Het ORA loopt van het oudste stuk 1556 (OA-0005, inv.nr. 1969: Rol van baljuw en leenmannen 1556-1561. [OA-0008 inv.nr. 1932 bevat één los stuk, een charter, van 10 december 1460, maar dat bevindt zich in dat archief in verband met de afhandeling van een veel latere boedel]) tot aan het jaar 1811. In dat laatste jaar werden de Nederlanden ingelijfd bij het rijk van Napoleon, en werd het gehele rechtssysteem op Franse leest geschoeid. Doordat sommige lopende zaken pas later konden worden afgehandeld, bevinden zich echter nog tot 1848 stukken in het oud rechterlijk archief. Hieronder volgt een korte beschrijving van de meest voorkomende archiefbescheiden in het oud rechterlijk archief.
1. De schepenrol
2. Boedelvereffeningen
3. Transportakten
4. Hypotheken
5. Veilingen
6. Boelhuisboeken en bijlagen
7. Weeskamer
Inventaris
Staatboeken, registers van akten waarin het kindsdeel van een erfenis wordt vastgelegd, 1600-1810
1489 1693 (8 apr)-1698 (5 feb). Met alfabetische index op voornaam i
OA-0006 Oud Rechterlijk Archief Krommenie
Inventaris

Staatboeken, registers van akten waarin het kindsdeel van een erfenis wordt vastgelegd, 1600-1810
1489
1693 (8 apr)-1698 (5 feb). Met alfabetische index op voornaam
Datering:
1693 (8 apr)-1698 (5 feb). Met alfabetische index op voornaam
NB:
Hierbij hoort een volledige transcriptie van het weesboek van de banne Crommenie en Crommeniedijk, lopende van 1695 tot 1697, en tot stand gekomen door de samenwerking van Gemeentearchief Zaanstad, dat de fotocopieën ter beschikking stelde,
Tineke Joon-Bakker, die de tekst in de computer invoerde en van een index voorzag.
Jan Blanken, die de tekst controleerde en de opmaak verzorgde.
Enkele opmerkingen zijn hierbij op zijn plaats.
De index heeft meerdere ingangen. De een akte ondertekenende personen (secretaris, weesmeesters) zijn over het algemeen niet in de index opgenomen.
Indien uit de tekst blijkt, dat Pieter een zoon is van Barend Bakker, vermeldt de index Pieter Barendsz Bakker. Wanneer in een handtekening een toevoeging aan de naam in de tekst voorkomt, is deze mede in de index opgenomen.
De onderzoeker moet er rekening mee houden dat een naam slechts één keer in de index voorkomt met betrekking tot eenzelfde nalatenschap.
De namen in de index zijn zo veel mogelijk gestandaardiseerd. In de tekst zijn de in de index opgenomen namen en begrippen VET gedrukt.
Hoewel aan de samenstelling veel zorg is besteed, zijn fouten niet uitgesloten. Daarom wordt de lezer aangeraden van voor hem van belang zijnde passages ook de originele tekst te raadplegen.
November 2000.
De samenstellers.

Doorzoek alle bestanden van dit stuk

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Datering:
1588 - 1811
Gemeente:
Krommenie
Omvang in meters:
4,8
Toegang:
Inventaris, digitaal
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0006 Oud Rechterlijk Archief Krommenie
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0006