Uw zoekacties: Oud Rechterlijk Archief Oostzaan

OA-0024 Oud Rechterlijk Archief Oostzaan

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het oud rechterlijk archief (ORA) is in elke banne eigenlijk het belangrijkste overheidsarchief. Het omvat alle bewaarde archiefstukken van schout en schepenen, de bannesecretaris, de thesaurier (penningmeester) en de Weeskamer. Het ORA loopt van het oudste stuk 1556 (OA-0005, inv.nr. 1969: Rol van baljuw en leenmannen 1556-1561. [OA-0008 inv.nr. 1932 bevat één los stuk, een charter, van 10 december 1460, maar dat bevindt zich in dat archief in verband met de afhandeling van een veel latere boedel]) tot aan het jaar 1811. In dat laatste jaar werden de Nederlanden ingelijfd bij het rijk van Napoleon, en werd het gehele rechtssysteem op Franse leest geschoeid. Doordat sommige lopende zaken pas later konden worden afgehandeld, bevinden zich echter nog tot 1848 stukken in het oud rechterlijk archief. Hieronder volgt een korte beschrijving van de meest voorkomende archiefbescheiden in het oud rechterlijk archief.
1.1. De schepenrol
1.2. Boedelvereffeningen
1.3. Transportakten
1.4. Hypotheken
1.5. Veilingen
1.6. Boelhuisboeken en bijlagen
1.7. Weeskamer
Inventaris
473 Register van kwitanties van ontvangen kindsdelen, door kinderen die tot de ontvangst gekwalificeerd zijn, met uittreksels uit het staatboek, 1796-1810, met aantekening betreffende de afwikkeling tot 1848 i
OA-0024 Oud Rechterlijk Archief Oostzaan
Inventaris
473
Register van kwitanties van ontvangen kindsdelen, door kinderen die tot de ontvangst gekwalificeerd zijn, met uittreksels uit het staatboek, 1796-1810, met aantekening betreffende de afwikkeling tot 1848
Omvang:
1 deel

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Datering:
1609 - 1811
Gemeente:
Oostzaan
Omvang in meters:
2,5
Toegang:
Inventaris, microfiche, digitaal
Openbaar:
Ja
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0024 Oud Rechterlijk Archief Oostzaan
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0024