Uw zoekacties: Vereniging Nazorg voor de Zaanstreek voor oud-leerlingen der...

OA-0056 Vereniging Nazorg voor de Zaanstreek voor oud-leerlingen der school voor buitengewoon lager onderwijs

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging werd opgericht in 1932 met het doel de leerlingen van het buitengewoon lager onderwijs (BLO) na hun schooltijd op passende wijze te kunnen opvangen. Dat gebeurde voornamelijk in een eigen werkinrichting, waar allerlei huishoudelijke artikelen werden gemaakt, zoals borstels en matten. In 1936 besloot het gemeentebestuur aan deze werkinrichting subsidie te verlenen.
In 1956 ging de vereniging op in de Sociaal-pedagogische nazorgdienst Zaanstreek-Waterland. Het jaar daarop werd de werkinrichting opgenomen in de Stichting Algemeen Sociaal-pedagogische Dienst Noord-Holland Noord.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1930 - 1956 (1960)
Gemeente:
Zaanstreek
Omvang in meters:
0,5
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0056 Vereniging Nazorg voor de Zaanstreek voor oud-leerlingen der school voor buitengewoon lager onderwijs
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0056