Uw zoekacties: Molenaar, Buys, graanhandelaren en kooplieden en Aten, houth...

PA-0110 Molenaar, Buys, graanhandelaren en kooplieden en Aten, houthandelaren, families Zaandam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief bestaat uit archivalia betreffende de families Molenaar, Buys en Aten. De families Buys en Aten zijn aanverwante families van de familie Molenaar.

Bij de familie Molenaar, graanhandelaren en kooplieden, zijn verschillende gegevens aangetroffen. Hieruit blijkt dat er zowel kooplieden, commissionarissen, als fabrikeurs (vertweeder) in de familie voorkomen. Daarnaast had de familie de pelmolen 'De Koning van Pruissen' of 'De Pruis' in bezit en een zaad- en graanpakhuis. Het gaat hierbij om het verwerken van gerst.

Bij de familie Aten komt duidelijk naar voren dat het houthandelaren zijn. De houtzaagmolen 'De Bark' is in het bezit, maar ook een houtzagerij en -handel in gezaagde en ongezaagde binnen- en buitenlandse houtwaren.

Bij de familie Buys komt geen duidelijk werkgebied naar voren, de stukken bestaan voornamelijk uit akten betreffende familieleden.

Inventaris

Kenmerken

Datering:
(1708) 1824 - 1896
Gemeente:
Zaandam
Omvang in meters:
0,25
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Ja
Bijzonderheden archiefvormer:
Bevat tevens stukken betreffende aanverwante families Buys en Aten.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang PA-0110 Molenaar, Buys, graanhandelaren en kooplieden en Aten, houthandelaren, families Zaandam
VERKORT:
NL-ZdGAZPA-0110