Inhoud bibliotheekcollectie
De bibliotheek van het gemeentearchief omvat duizenden publicaties uit en over de Zaanstreek, maar ook boeken van Zaanse schrijvers of personen die een relatie met de Zaanstreek hebben (gehad). Het gemeentearchief Zaanstad is de enige plek waar deze publicaties worden verzameld. Het betreft niet alleen boeken en tijdschriften, maar bijvoorbeeld ook brochures, adresboeken, jaarverslagen, kranten en briefhoofden. De bibliotheek van het gemeentearchief is niet alleen de plek waar de publicaties van afgeronde onderzoeken worden bewaard, het is ook de plek waar nieuw onderzoek begint.

Zoeken
U kunt met een willekeurig woord door alle beschrijvingen zoeken. U kunt uw zoekresultaten in de linkerbalk vervolgens filteren op soort (boek, tijdschrift, krant, etc), op collectie, of op beschrijvingen mét of zónder scans.
Bedenk daarbij dat het bij het zoeken soms handig is om het * te gebruiken om alle vervoegingen van een bepaald woord te vinden. Zo vindt u met het trefwoord hui* niet alleen huis maar ook huizen of huisdeur.

Reserveren
Titels uit de bibliotheek worden niet uitgeleend, maar zijn wel gratis in te zien op de studiezaal van het gemeentearchief. Het is mogelijk om gevonden titel te reserveren voor een bepaalde dag. Boven iedere titelbeschrijving is een aantal icoontjes te vinden. Met het meest rechtse icoontje (mapje) kunt u de betreffende titel reserveren voor de gewenste dag. Het ligt op die dag voor u klaar op de studiezaal. Kijk voor een uitgebreide uitleg in deze handleiding.

Digitale bestanden
De afgelopen jaren is een start gemaakt met het digitaliseren van enkele belangrijke publicaties uit de bibliotheekcollecties. Zo zijn onder meer de adresboeken, de kranten en enkele veel geraadpleegde en bijzondere boeken uit de collectie digitaal te bekijken via de website.
Onder “gedigitaliseerde boeken” bevinden zich uitsluitend de publicaties waarvan de tekst inhoudelijk te doorzoeken is. De overige gedigitaliseerde boeken (waarbij alleen in de metadata is te zoeken) zijn regulier opgenomen in de bibliotheekcatalogus.