Sinds najaar 2014 staat het archief van de voormalige Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van Amsterdam opgeslagen in een van de depots van Gemeentearchief Zaanstad. DMB werd opgeheven omdat een groot deel van zijn taken sinds 2013 wordt uitgevoerd door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De overige taken die DMB uitvoerde zijn overgenomen door de Amsterdamse stadsdelen. De formele eigenaar van het DMB-archief is Stadsarchief Amsterdam, dat plannen heeft om het gehele archief te digitaliseren.

In afwachting van digitalisering kunnen dossiers uit dit archief worden geraadpleegd op onze studiezaal tijdens openingsuren. Dit betreffen bouwdossiers van grootstedelijke projecten van de gemeente Amsterdam, voor zover nog niet gedigitaliseerd.

Voor milieu- en bodemdossiers van de gemeente Amsterdam geld dat alle analoge dossiers zich thans bij het Stadsarchief Amsterdam bevinden en eventueel on-demand via het Stadsarchief Amsterdam analoog of digitaal beschikbaar worden gesteld.

Desondanks dienen aanvragen voor inzage voor alle drie de typen archief nog wel bij het Gemeentearchief Zaanstad te worden gedaan.

Voor bouw- en milieudossiers is het noodzakelijk om de bedrijfsnaam en het adres op te geven van dossiers die u wenst in te zien, uiterlijk vrijdagochtend voor inzage de week erna. Voor bodemdossiers vragen wij u om eveeneens vooraf de nummers van de dossiers op te geven (te verkrijgen via Bodemloket.nl, via de site van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kan een bodemrapportage worden samengesteld) én specifiek in welke gegevens u geïnteresseerd bent.

U kunt uw aanvraag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Inzage is gratis.