Woorden van Vroeger is een afwisselend en actief onderwijsproject voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7 en 8). Aan de hand van zes verhalen uit de Zaanse geschiedenis, herschreven door Hans Kuyper, doen de leerlingen bronnenonderzoek in het Gemeentearchief Zaanstad. Door deze kennis en ervaring raken de leerlingen meer thuis in- en betrokken bij de geschiedenis en het erfgoed van de Zaanstreek.

Voorbereiding op school

In de voorbereiding op school lezen leerlingen in groepjes een verhaal uit het boekje Sterke Verhalen uit de Zaan. Tijdens de les in het gemeentearchief onderzoeken leerlingen archiefbronnen die de ‘echtheid’ van de mensen / gebeurtenissen uit de verhalen bevestigen. Hierbij komen ze in contact met de verschillende bronnen van het Gemeentearchief Zaanstad. Daarnaast krijgen ze een rondleiding door de depots, waar de originele stukken worden getoond. In de verwerking op school gaan de leerlingen zelf een historisch verhaal schrijven op basis van archiefbronnen. En in het illustratiecircuit verbeelden de leerlingen historische verhalen met verschillende beeldende technieken.

Programma op locatie

Opdrachten

De leerlingen krijgen bij het verhaal dat ze hebben gelezen opdrachten om zich verder te verdiepen in de achtergrond van het verhaal. Hierbij gaat een groepje een film kijken, een ander groepje leert hoe een microfiche kan worden bekeken en alle leerlingen gaan afbeeldingen bekijken op de website. Hierdoor maken ze kennis met de diverse bronnen van het Gemeentearchief.

Rondleiding

Als de opdrachten zijn gemaakt volgt een rondleiding door het depot. Er wordt verteld onder welke omstandigheden het papier het beste bewaard kan worden en wat schadelijk is voor papier. In het depot zijn ze meestal gelijk onder de indruk van de grote lange kasten, de ladekasten, de typische papierlucht en de kou. Als ze een beetje aan het ‘klimaat’ gewend zijn worden er archiefstukken getoond die te maken hebben met de verhalen.

Voor de opdrachten en de rondleiding wordt de groep in tweeën gesplitst aan de hand van drie verhalen. Zodat halverwege van activiteit kan worden gewisseld.

Archiefquiz

Indien er nog tijd over is wordt er een heuse archiefquiz gespeeld. Wie kent de werkzaamheden van het Gemeentearchief Zaanstad het beste?

Praktische informatie

Zie voor meer informatie www.cultuurmenuzaanstreek.nl of neem contact op met het gemeentearchief.