Uw zoekacties: Gemeentebestuur Assendelft

OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
Inleiding
1.
Geschiedenis van de archiefvormer
De voormalige gemeente Assendelft is qua oppervlak de grootste gemeente van de Zaanstreek en ligt ten westen van de Nauernasche Vaart. Tot 1974 was het dorp een zelfstandige gemeente. Per 1 januari 1974 is Assendelft gefuseerd met een aantal andere Zaangemeenten tot de gemeente Zaanstad.

Het lintdorp Assendelft bestaat behalve uit Assendelft zelf, ook uit de buurtschappen Busch en Dam, Vrouwenverdriet en een groot deel van Nauerna. In 1965 vindt er een grenswijziging plaats met de gemeente Krommenie. Het gedeelte ten noorden van de spoorlijn moet Assendelft van het Rijk – onder protest – afstaan aan Krommenie. Het Rijk is het met de gemeente Krommenie eens dat het bedoelde gebied vanwege de ligging ten opzichte van Krommenie beter beheerd kan worden door deze gemeente.

Assendelft heeft een sterk agrarisch karakter. De veehouderij was lange tijd de belangrijkste economische sector. Door de mechanisatie van de landbouw en het verdwijnen van de zeildoekweverij na de Eerste Wereldoorlog loopt het aantal arbeidsplaatsen terug. Door de vestiging van industriële bedrijven als de Lum (de Linoleumfabriek Krommenie), de meubelindustrie, grafische ondernemingen en bouwbedrijven, trekt de werkgelegenheid weer aan. Ook het inwonerstal neemt in de 20e eeuw toe door de vestiging van industrie. Daarnaast stijgt het aantal inwoners vanwege het landelijke karakter van het dorp dat aantrekkelijk is als woongemeente. Het gemeentebestuur bevordert deze ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog door de aanleg van nieuwe wijken. * 
Begin jaren veertig lanceert de provincie het plan om Assendelft, Westzaan en Krommenie te laten opgaan in één gemeente. Assendelft stemt hier tegen en het plan verdwijnt van tafel. In de jaren zestig komen plannen voor fusie weer naar boven. Een aantal gemeenten in de Zaanstreek geeft aan het Instituut voor Bestuurswetenschappen opdracht onderzoek te doen naar de aard en de omvang van de te verwachten ontwikkeling van de Zaanstreek en daarnaast naar de bestuurlijke voorzieningen die daarvoor moeten worden getroffen. Vooruitlopend op de conclusies van dit rapport richt Assendelft samen met de gemeenten Westzaan, Wormerveer en Zaandam in 1966 de gemeenschappelijke regeling Ontwikkelingsschap Zaanstreek op. Het doel van deze regeling is om op bepaalde gemeenschappelijke terreinen nauwer samen te
werken.
De conclusie van het Instituut voor Bestuurswetenschappen gaat verder en beveelt aan om de tien Zaanse gemeenten samen te voegen tot één krachtige Zaangemeente. De gemeente Assendelft is geen voorstander van dit plan. Als alternatief draagt zij aan om samen met de gemeente Krommenie te fuseren tot de gemeente Krommedelft. Maar ondanks zware protesten vanuit de bevolking en vanuit de gemeenteraad, besluit de Tweede Kamer dat dit geen reële optie is en dat beide gemeenten op moeten gaan in de nieuw te vormen gemeente. De gemeenten Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Koog aan de Zaan, Westzaan, Zaandam en ook Zaandijk moeten fuseren. Per 1 januari 1974 wordt de gemeente Zaanstad ingesteld en wordt de gemeente Assendelft opgeheven.
Gemeentelijke organisatie

In de periode 1936-1973 heeft de gemeente drie burgemeesters gehad. Van 1918 tot en met 1936 was J.J. de Boer burgemeester. In 1936 overleed hij en werd hij opgevolgd door zijn zoon J. de Boer. De laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente trad in 1971 aan. Dit was W.F. Happé.

Door de toetreding van Assendelft tot het Ontwikkelingsschap Zaanstreek in 1966, werd een aantal gemeentelijke taken door deze organisatie overgenomen. Daarnaast was de gemeente bij tal van gemeenschappelijke regelingen met andere gemeenten in de Zaanstreek aangesloten, waardoor bepaalde taken door deze regelingen werden uitgevoerd. In eerste instantie werden bij het Ontwikkelingsschap taken op het gebied van ruimtelijke ordening en het grondbeheer gelegd. Later zijn daar andere gemeentelijke taken bijgekomen, zoals openluchtrecreatie, milieubeheer en openbare werken.
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
(1916) 1936 - 1973 (1986)
Gemeente:
Assendelft
Omvang in meters:
17,60
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0031