Uw zoekacties: Gemeentebestuur Assendelft

OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief
Bij de bewerking van het archief van het Gemeentebestuur Assendelft over de periode 1814-1940 is besloten de cesuur bij 1936 te leggen en het jongere deel af te scheiden van de rest van het archief. In 1936 of 1937 werd namelijk de decimale code van de VNG (registratuurstelsel) ingevoerd als ordeningsprincipe. In 1981 is het archief over de periode 1940-1973 bewerkt en vier jaar later het restant over de periode 1936-1940. Daar beide archieven hetzelfde ordeningsprincipe hebben en het gebruiksvriendelijker is voor de bezoekers van het Gemeentearchief Zaanstad om één inventaris te raadplegen, is besloten om de twee archieven samen te voegen in één inventaris.

De einddatum van het archief heeft te maken met de opheffing van de gemeente in 1973 en de samenvoeging van Assendelft met een aantal andere gemeenten tot de gemeente Zaanstad per 1 januari 1974.

Door de samenvoeging heeft de gemeente Zaanstad het beheer gekregen over de archieven van de fusiegemeenten. Het heeft hiertoe het bureau semi-statische archieven ingesteld dat werd belast met het beheer van de nog niet naar een archiefbewaarplaats in de zin van de Archiefwet 1962 overgebrachte archieven. De archieven van de voormalige gemeenten werden bewaard in vijftien verschillende gebouwen onder vaak niet al te goede omstandigheden. Meerdere archieven waren niet geïnventariseerd en de vernietiging van de volgens de wet te vernietigen stukken had nog niet plaatsgevonden. De taak van het bureau semi-statische archieven bestond uit het geschoond en geïnventariseerd onderbrengen van de archieven in een archiefdepot. * 


In 2016 is 1 dossiers van de vernietigingslijst gehaald en toegevoegd aan het archief. Het betreft de inventarisnummer 818.
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
5. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
(1916) 1936 - 1973 (1986)
Gemeente:
Assendelft
Omvang in meters:
17,60
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0031