Uw zoekacties: Gemeentebestuur Assendelft

OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Geschiedenis van de archiefvormer
2. Geschiedenis van het archief
3. Openbaarheid
4. Verantwoording van de bewerking
OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
Inleiding
4.
Verantwoording van de bewerking
In 2011 heeft het gemeentearchief Zaanstad DOCFactory de opdracht gegund om zeven archieven van voormalige gemeenten van de Zaanstreek te bewerken zodanig dat aan het eind van het project de archieven in een goede, geordende en in toegankelijke staat zouden zijn. Eind 2011 is DOCFactory begonnen met de bewerking van de archieven.

De archieven van de voormalige gemeente Assendelft hadden voor aanvang van de bewerking respectievelijk een omvang van 2 meter (1936-1940) en 15,5 meter (1940-1973). In 1981 en 1985 zijn de archieven reeds geïnventariseerd. De selectie tijdens deze inventarisatie heeft plaatsgevonden ingevolge de Lijst houdende opgaaf van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in de gemeentearchieven van na 1850 en de incidentele machtiging van de Algemene Rijksarchivaris, no. F 175 d.d. 27 mei 1974. De selectie in 2011 heeft plaatsgevonden op basis van de Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekenende van ná 1850. In voorkomende gevallen is in overleg met het Gemeentearchief Zaanstad bepaald welke stukken voor bewaring in aanmerking komen. Na inventarisatie komt er 17 meter voor permanente bewaring in aanmerking en is 0,5 meter alsnog vernietigd.

In overleg met het Gemeentearchief Zaanstad is een archiefschema vastgesteld volgens welke de beschrijvingen zijn geordend. Het eindproduct is een beschrijvende inventaris.
De dossiers zijn materieel verzorgd.

In 2018 zijn de inventarisnummers 819-828 opgenomen in de inventaris en materieel verzorgd.
5. Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Datering:
(1916) 1936 - 1973 (1986)
Gemeente:
Assendelft
Omvang in meters:
17,60
Toegang:
Inventaris
Openbaar:
Gedeeltelijk
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zaanstad. Toegang OA-0031 Gemeentebestuur Assendelft
VERKORT:
NL-ZdGAZOA-0031