Inhoud
Het Gemeentearchief Zaanstad beheert een grote collectie regionale kranten; niet alleen Zaanse dagbladen als de Typhoon en De Zaanlander, maar veel huis-aan-huisbladen. De oudste krant van de Zaanstreek dateert van 1825 en de jongste krant is die van vandaag!
Een groot deel van de kranten is gedigitaliseerd. Artikelen, nieuwsberichten, advertenties, familieberichten en feuilletons zijn digitaal doorzoekbaar.

Beperkt beschikbaar in verband met auteursrecht
Helaas zijn niet alle gedigitaliseerde kranten beschikbaar via internet. Vanwege auteursrechten zijn kranten jonger dan 70 jaar uitsluitend raadpleegbaar op de studiezaal van het Gemeentearchief Zaanstad. De scans van deze kranten worden niet getoond op internet.

Zoektips
In het krantenoverzicht kunt u zoeken naar de bij het Gemeentearchief Zaanstad aanwezige jaargangen van de verschillende krantentitels.
In de gedigitaliseerde kranten kunt u zoeken op alle willekeurige woorden in de tekst. Houdt u bij het zoeken in oude kranten rekening met het feit dat de tekst niet altijd honderd procent goed herkend wordt. De gevonden zoekresultaten zijn dus niet honderd procent betrouwbaar.
Ook heeft u soms te maken met verouderde spelling: ‘kopen’ werd vóór 1940 gespeld als ‘koopen’, mens als mensch. Ook kan het gebeuren dat letters niet goed worden herkend: bij kranten uit de 19e eeuw lijkt de s op een f -> fchepen
U kunt uw zoekresultaat vergroten door een gedeelte van een woord in te tikken met een *. De zoekterm fiets* levert dan niet alleen resultaten voor fiets, maar ook voor fietsen, fietspad, fietsenwinkel, etc.
Op een exacte datum zoeken kan door in het zoekveld de datum van bijvoorbeeld 25 maart 1941 als volgt in te vullen: "1941 03 25" (met aanhalingstekens).
Filteren: u kunt uw zoekvraag beperken door een bepaalde titel aan te vinken of door een jaartal te selecteren.
Sorteren: resultaten kunnen worden gesorteerd op datum (van de krant) of laatste wijziging (laatst toegevoegde scans), oplopend of aflopend.
De krantenpagina’s zijn afzonderlijk als jpg-bestand te downloaden.