Indien u thuis zelf afbeeldingen, bewegend beeld of audio heeft dat u beschikbaar wilt stellen voor onze beeldcollectie dan kunt u contact opnemen met het gemeentearchief: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het komt nog al eens voor dat mensen thuis uniek beeld of audio hebben van een historisch moment (brand, jubileumviering, Sint Nicolaas), of iets uit het maatschappelijk leven (arbeid, sport, interieur woning 20e eeuw, winkels, schooltijd). U kunt dan contact met ons opnemen. Eén van onze collega’s komt dan bij u langs of nodigt u uit om hier langs te komen zodat we de beelden of audio kunnen bekijken. In geval dat we het beeld of de audio aannemen, is het belangrijk dat u weet wie de auteursrechthebbenden is/zijn, zodat we afspraken kunnen maken over wat we wel en wat we niet beschikbaar mogen stellen voor geïnterreseerden. Ook is het heel fijn als u het materiaal vooraf beschrijft. Bij afbeeldingen het liefst met potlood op de achterzijde per afbeelding. Voor ons zijn de 5 w’s interessant:

  • Wanneer: wanneer is het beeld of het audiobestand gemaakt (datum en/of jaar)?
  • Wie: wie heeft het beeld of audiobestand gemaakt en bij wie berusten de auteursrechten?
  • Waar: waar is het beeld of audiobestand gemaakt (geografische ligging van de plek)?
  • Waarom: waarom is het beeld of audiobestand gemaakt, was er een bijzondere reden?
  • Wat: wat is er te zien (namen van mensen, gebouwen en voorwerpen die je ziet)?

Beelden en audio zijn interessant voor het gemeentearchief als het foto’s uit de Zaanstreek betreft, van bijvoorbeeld huizen, gebouwen, een straatbeeld, personen of bijzondere (historische) gebeurtenissen. De uiteindelijke selectie van wat wordt opgenomen in de collectie, wordt bepaald door het gemeentearchief.

Voorwaarde voor opname van afbeeldingen is dat de deze gepubliceerd mogen worden in de beeldbank. Voorwaarde voor opname van bewegend beeld en audio is dat deze minimaal op de studiezaal vertoond mogen worden.