De collectie 'beeld en geluid' bevat afbeeldingen, te doorzoeken in de beeldbank. Daarnaast zullen over enige tijd ook bewegend beeld en geluidsfragmenten beschikbaar komen. 

AFBEELDINGEN

Zoekwoorden
Voer een zoekterm in in het zoekveld. Dat kan bijvoorbeeld zijn de naam van een persoon, een molen of fabriek, een straatnaam of de naam van een school of een schip. U kunt verschillende termen met elkaar combineren.
U kunt ook zoeken op een datum of een jaartal. Als u op meerdere woorden tegelijk zoekt, is het raadzaam om deze tussen aanhalingstekens te zetten, bijvoorbeeld “Zaanse Schans” of “19 juli 1979”. Dan wordt er gezocht op deze specifieke datum, in plaats van op alle afzonderlijke woorden.
Houdt u er wel rekening mee dat het aantal zoekwoorden invloed heeft op het aantal resultaten dat u vindt. Hoe meer zoekwoorden, hoe specifieker. Maar dit levert ook minder treffers op. Soms is het raadzaam om de zoektermen iets te verbreden. In plaats van Basisschool De Loopplank kunt u ook zoeken op het woord school in combinatie met Peldersveld, of naar de straatnamen Klipperstraat of Galjoenstraat.
Het aantal treffers hangt ook af van de nauwkeurigheid en het detailniveau waarop een foto is beschreven. Niet van alle huizen die op een foto te zien zijn, is het huisnummer in de beschrijving opgenomen. Zoeken op een specifiek adres levert dan ook lang niet altijd resultaat op. Door het zoeken op uitsluitend de straatnaam kan desondanks toch vaak een historische afbeelding van het gezochte pand worden gevonden.
Houd er ook rekening mee dat er soms variaties kunnen zitten in de schrijfwijzen van (straat)namen.

Filteren
Het zoekresultaat is het aantal foto’s dat betrekking heeft op uw zoekwoord(en). Soms zijn dat er (te) veel. Dan bestaat de mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren op bijvoorbeeld type afbeelding, collectie, plaatsnaam of naam van de fotograaf. Hiermee kunt u het aantal zoekresultaten beperken tot de door u gewenste selectie.
De zoekterm Station in combinatie met het jaartal 1910 levert bijvoorbeeld 50 treffers op. U zoekt namelijk door de gehele collectie afbeeldingen naar foto’s met deze zoektermen. U kunt deze selectie filteren door in de kolom links naast de foto type afbeelding op fotocollectie te beperken. U ziet dan alleen nog de 18 foto’s (dia’s, tekeningen, etc. worden dan niet getoond). Wanneer u dan ook weet dat het station dat u zoekt in Zaandam staat, dan klikt u bij het filter plaats op Zaandam en dan heeft u nog maar een beperkt aantal foto’s over. Op deze manier kunt u meerdere filters plaatsen aan de hand van de filtermogelijkheden links van de foto’s. Door de filters weer weg te klikken, komt u weer in het eerdere aantal treffers terecht.
U kunt het aantal treffers natuurlijk ook specificeren door een zoekwoord toe te voegen in het zoekveld.

Openen
Wanneer u de gewenste foto gevonden heeft, kunt u deze aanklikken. De foto verschijnt nu groter in beeld en de beschrijving staat eronder. Hier staan meerdere relevante gegevens bij (voor zo ver bekend). Indien u de foto echt in detail wilt bekijken klikt u rechtsonder op het icoon met de vier pijlen. Dan verschijnt de hoge resolutie foto waarop u tot in detail kunt inzoomen. Om hier weer uit te komen klikt u op “sluiten” rechtsonder de foto.

 

BEWEGEND BEELD

Zoektips volgen nog.