Wegens succes organiseren we voor de tweede maal een cursus over Zaanse schrijvers rond 1900. De start is op donderdagavond 1 november. Een combinatie van leesfragmenten en bijzondere archiefstukken brengt de Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. We lezen werk van drie belangrijke Zaanse schrijvers uit die periode: Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn.

Eerste bijeenkomst: Kennismaking (1 november)

In de eerste bijeenkomst maak je nader kennis met deze drie schrijvers en leer je wat zij betekenden in hun tijd. We verdiepen ons in hoogtepunten uit hun werk en ontdekken (opnieuw) hoe bijzonder het is om deze te lezen.

Tweede bijeenkomst: De Zaanstreek (8 november)

De fragmenten die we dit keer bespreken, laten zien hoe verbonden alle drie de schrijvers zich met ‘hun’ Zaanstreek voelden. We lezen intrigerende beschrijvingen van het Zaanse leven. Via deze teksten komt de Zaanstreek in deze periode tot leven.

Derde bijeenkomst: Een roerige tijd (15 november)

Tot slot bekijken we hoe deze schrijvers reageerden op hun tijd. Het begin van de twintigste eeuw was een roerige periode en het werk van Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn toont een grote sociale betrokkenheid. Zij lieten zich horen over onder meer de positie van arbeiders, vrouwen en kinderen. We lezen de meest aangrijpende en tot nadenken stemmende passages.

Van woorden naar voorwerpen

De cursus vindt plaats in het Gemeentearchief Zaanstad en dat is niet voor niets: tijdens elke les zijn er bijzondere archiefstukken te bewonderen die te maken hebben met de schrijvers én de thema’s die we behandelen. Als afsluiting van de laatste les is er een exclusieve rondleiding door het depot van het archief.

Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.


Cor Bruijn (1883-1978). Collectie GAZ, fotonummer 21.32385.