Op deze pagina vind je een overzicht van alle activiteiten die in oktober bij het Gemeentearchief plaatsvinden in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het thema van de Maand is dit jaar "opstand".

 

Archiefqueeste

De Archiefqueeste is een mix van escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken in het Gemeentearchief Zaanstad. Je start met een brief, waarvan je hier alvast een fragment leest:
“Ick heb ‘t uyt weldaedt meegenoomen ende reeds opgeborgen op eene gehyme plaetse.”
Je gaat zelf in een kleine groep van maximaal 5 personen op zoek naar het verloren document; de Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers.
Wist je dat het Gemeentearchief een eigen filmzaal heeft? Waar kom je eigenlijk terecht als je de verborgen trappen naar beneden ontdekt? Kijk goed om je heen, maar vergeet niet de puzzels op te lossen om het verloren document terug te vinden.
Lossen jullie de Queeste het snelste op? Dan is jouw groep de winnaar van de Maand!

 

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Deelname is gratis.

Aan de Archiefqueeste kan je meedoen op 2, 8, 19, 25 en 31 oktober om 10.00, 11.00 of 12.30 uur. De Queeste duurt 30 tot 45 minuten.

Je kunt voor deze activiteit als individu of met een groep van maximaal 5 personen aanmelden.

 

Cursus stamboomonderzoek voor beginners: Waren mijn voorouders opstandig?

Maak kennis met de vele beschikbare (digitale) bronnen ga zelf op zoek naar de geschiedenis van uw voorouders. Wie waren zij en hoe leefden ze? Het gemeentearchief beschikt over veel interessante bronnen die u kunt gebruiken bij uw stamboomonderzoek, maar tegenwoordig is heel veel informatie over uw voorouders ook terug te vinden op het internet. Maar hoe vindt u uw weg in al die grote hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat u vindt? En wat kunt u vervolgens met die gegevens? Hoe maakt u daar een overzichtelijke stamboom van?

Tijdens de cursus zal alles stap voor stap worden uitgelegd. Heeft u altijd al eens willen starten met uw onderzoek, maar weet u niet hoe? Dan is deze cursus iets voor u! Komen uw voorouders niet uit de Zaanstreek? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. In vier avonden krijgt u uitleg over de onderzoekssystematiek en over de verschillende bronnen. Maar u gaat ook vooral zelf aan de slag met uw onderzoek.

De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het depot van het gemeentearchief.

Docent: Sander Wegereef (Historio)

Kosten: € 65,- (dit is incl. koffie en cursusmateriaal)

Data: de cursus duurt vier avonden, namelijk 4, 11, 18 en 25 oktober 2018

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 15

Aanmelden kan via de website van Historio: http://www.historio.nl/cursussen/.

 

Foto: Kitty Wa Bwanda-de Boer

Fietsexcursie met gids langs historisch en recreatief Oostzaan

Oostzaan heeft het beste van twee werelden. Dit prachtige dorp ligt te midden van het Oostzanerveld en het recreatiegebied het Twiske. Beide gebieden hebben nu hun eigen karakters maar zijn ontstaan uit het veen dat eeuwen geleden is ontwaterd. Tel daar maar een interessante geschiedenis bij op, want Albert Heijn opende hier zijn eerste winkeltje, topschilder Jacob Cornelisz van Oostsaenen (o.a. leermeester van Jan van Scorel) komt hier vandaan en zelfs één van de meest beruchte zeerovers Claes Compaen is hier opgegroeid.

Via de route recreatief en historisch Oostzaan van ca. 15 km (1,5 uur) geniet je niet alleen van al het groen en water om je heen, maar zal een gids een tipje van de sluier van de kleurrijke geschiedenis van het dorp op lichten.

Data en tijden:

Vrijdag 5 oktober om 14.00 uur

Vrijdag 12 oktober om 14.00 uur

Vrijdag 19 oktober om 14.00 uur

Vrijdag 26 oktober om 14.00 uur

Vertrek uiterlijk 14:00 uur vanaf Brasserie Het Wapen van Oostzaan (Kerkbuurt 14, Oostzaan)

Deelname aan de fietsexcursie is kosteloos

Aanmelden door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Grote Zaanse Geschiedenis Quiz

Wie was de hoppedopjesman? Wat was de eerste bandnaam van De Dijk? In welk jaar was de brand bij Stuurman Cacao?

Zomaar wat vragen uit de vorige editie. Laat u verrassen en vul uw kennis aan in 2018!

Het Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans Erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz op maandag 15 oktober in het Zaantheater. U strijdt in teamverband om de Zaanse eer en een aantal mooie prijzen. Ook publiek is van harte welkom om mee te genieten van de quizvragen met foto’s, wetenswaardigheden en Zaanse muziekfragmenten.

Meer informatie:

o          Teams bestaan uit drie tot vijf personen

o          Publiek is  van harte welkom!

o          Aanmelden, voor teams en publiek, via www.zaanserfgoed.nl

o          Deelname gratis, incl. drankje en garderobe

o          Zaal open 19.15 uur; aanvang 19.30 uur

Let op: deze activiteit is al vol!

 

Lezing + rondleiding: Frank Tjeertes - Opstand van de Zaanse patriotten

In deze lezing vertelt Frank Tjeertes over de patriotten en de deelname van de Zaankanters aan de strijd tegen Stadhouder Willem V in het militair kordon en het ‘Vliegend Leger’.
Na de lezing volgt een rondleiding door het depot van het Gemeentearchief Zaanstad.

De 18e eeuw kennen we als ‘de pruikentijd’. Maar met de opkomst van de patriotten ontstaat aan het eind van die eeuw het streven naar hervormingen en democratie. Belangen botsen, burgeroorlog dreigt. Frank Tjeertes plaatst de verhalen uit de geschiedenisboeken in een Zaans daglicht.

Locatie: Stadhuis Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Datum: vrijdag 19 oktober

Inloop 14.15 uur, start lezing 14.30 uur. Lezing en rondleiding duren beide ongeveer 45 minuten.

Deelname is gratis

Aantal deelnemers: maximaal 30

 

 

Lezing: Vera Kok - Helden sterven jong: Verzet naast het hol van de Leeuw

Wilt u meer weten over hoe het verzet ontstond tijdens de donkere dagen van de jaren '40-'45 in Zaandam en bent u benieuwd naar het familieverhaal van broer Geert en zijn zus Corrie Schoonman? Kom dan beslist naar deze presentatie. We nemen u mee terug in de tijd met fotomateriaal en vertellen u alles over de Hembuurt, de Havenstraat, de Artillerie Inrichting en het stilzwijgende verzet van familie Schoonman. Het feit dat ze naast het hol van de leeuw woonden van het bezette artillerie gebied op de Havenstraat, weerhield ze er niet van onderduikers in hun gezin op te nemen en illegale kranten rond te delen. Zoon Geert besloot onder te duiken in het Oosten van het land en zette daar zijn verzetsactiviteiten voort in de Knokploeg Twente. Gevaar en verraad zorgde ervoor dat de familie in Zaandam moeilijk contact kon onderhouden met hun zoon Geert. Na de bevrijding gingen ze naar hem op zoek. Pas drie jaar later kregen zij antwoord op hun vraag en kwam hun ergste vrees uit, Geert was gefusilleerd. Annette Kok, dochter van Corrie en Vera Mos-Kok, kleindochter, besloten de zoektocht naar hun oom en oudoom weer op te pakken en ontmoette zelfs de laatste ooggetuige. Het verhaal laat vooral zien welke sporen een oorlog op een familie kan nalaten en hoe door trauma bepaalde vraagstukken blijven liggen.

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Datum: dinsdag 23 oktober

Inloop 18.45 uur, start lezing 19.00 uur

Deelname is gratis

Aantal deelnemers: maximaal 30

 

 

 

Lezing + rondleiding: Renate Sun Louw - Opstandige teksten: Zaanse arbeiders rond 1900 laten hun stem horen

Renate Sun-Louw neemt u mee langs humoristische en ernstige, cynische en hoopvolle teksten uit de hoogtijdagen van de arbeidersbeweging. Een opstandige tijd, en niet voor niets. De arbeiders werkten zware, lange dagen tegen een slecht loon. Niet gek dat ze steeds nadrukkelijker hun stem lieten horen. Die strijd is zwart-op-wit terug te vinden in manifesten en pamfletten… én in literaire werken.

Na afloop is er een exclusieve rondleiding door het depot, waar onder meer sommige van de originele manifesten zijn te bewonderen.

Locatie: Stadhuis Zaanstad, Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Datum: vrijdag 26 oktober

Inloop 14.15 uur, start lezing 14.30 uur. Lezing en rondleiding duren beide ongeveer 45 minuten.

Deelname is gratis

Aantal deelnemers: maximaal 30