Het Gemeentearchief Zaanstad houdt vrijdagmiddag 25 januari Voorouderspreekuur, inclusief lezing over de Weeskamer. De Weeskamer was een organisatie die toezicht hield op de erfenissen van wezen en halve wezen. Dat is dus iets anders dan een weeshuis, want dat was een gebouw waarin wezen werden ondergebracht. Het archief van de Zaanse Weeskamers loopt van 1559 tot 1852. Herman Rijswijk (voormalig voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Zaanstreek-Waterland) geeft de lezing.

De registers van de Weeskamer zijn interessant voor stamboomonderzoekers, omdat er veel informatie in staat. Uiteraard de namen van de ouders, maar vaak ook de leeftijden van de kinderen, de voogden van de kinderen en de bezittingen die aan de kinderen werden toebedeeld. En met name die bezittingen zijn vaak de ‘krenten in de pap’, want zij geven een beeld van hoe uw voorouders leefden!

Aansluitend is gelegenheid voor vragen en advies over voorouderonderzoek. Herman Rijswijk en archiefmedewerker René Bont helpen u op weg met uw onderzoek.

Het Voorouderspreekuur eindigt om 16.00 uur.

 

Inloop: 13.30 uur

Start lezing: 14.00 uur

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam

 

Aanmelden is niet nodig.

Toegang is gratis.

 

Het volgende Voorouderspreekuur is bij het Gemeentearchief op vrijdagmiddag 22 februari.

 

Meer informatie over de Weeskamer vindt u hier.