Wil je het Gemeentearchief helpen om de dienstverlening te verbeteren? Wij vinden het fijn om te horen wat er goed gaat en gaan aan de slag met zaken die beter kunnen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten: https://www.noties.nl/vx/?archieven2019////6

Deze cursus is vernoemd naar de felle roman ‘Uit het leven van een denkende vrouw’ van Carry van Bruggen uit 1920. Hierin schrijft zij trefzeker over alle tumult rond de rol van vrouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Tijdens deze cursus duiken we in de hevige discussies en brandende kwesties uit die tijd. Dat doen we aan de hand van opzienbarende leesfragmenten en prachtige archiefstukken.

Het werk van Carry van Bruggen vormt een rode lijn in de cursus, maar zij is zeker niet de enige schrijver die aan bod komt. We volgen drie thema’s:

Persoonlijke leefwereld

Carry van Bruggen groeide op in Zaandam. Hoe was het dagelijks leven voor haar en voor andere vrouwen uit haar tijd? Om daar een levendig beeld van te krijgen, bekijken we onder meer unieke dagboeken uit Gemeentearchief Zaanstad, die nooit eerder aan publiek zijn getoond.

Literaire wereld

We ontdekken de literaire wereld aan het begin van de twintigste eeuw en de unieke plek van Carry van Bruggen daarbinnen. Daarbij lezen we niet alleen fragmenten van Carry zelf, maar ook van tijdgenoten.

Vrouwelijke pioniers

In 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd – precies honderd jaar geleden! Natuurlijk lieten Carry van Bruggen en andere schrijvers van zich horen. Hoe reageerden zij op het kiesrecht en andere heikele ‘vrouwenkwesties’? Met een verrassende rol voor de Zaanse zanger-tekstschrijver Dirk Witte.

 

De cursus is opgebouwd rond leesfragmenten en bijzondere Zaanse archiefstukken. Zo komt deze periode tastbaar tot leven.

 

Praktische gegevens

Data:                    7, 14, 21 en 28 november 2019

Tijd:                     19.30 – 21.00 uur

Locatie:                Gemeentearchief Zaanstad

Kosten:                 € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie en thee

Inschrijven:           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Van de cursisten wordt gevraagd om voor aanvang enige teksten te lezen. De leeslijst wordt ongeveer een maand van tevoren bekendgemaakt.

Renate Sun-Louw van Over Literatuur is cursusleider. Ze maakt de cursus voor Mens durf te lezen! en in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad.