Wil je het Gemeentearchief helpen om de dienstverlening te verbeteren? Wij vinden het fijn om te horen wat er goed gaat en gaan aan de slag met zaken die beter kunnen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten: https://www.noties.nl/vx/?archieven2019////6

 

In oktober organiseert het Gemeentearchief diverse activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis. Hier lees je wat wij je deze maand allemaal te bieden hebben.

Het thema van de Maand is dit jaar Zij/Hij. In tijden van #MeToo, genderneutrale toiletten en honderd jaar vrouwenkiesrecht kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?
Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden.

Onze activiteiten belichten met verschillende sprekers telkens een andere invalshoek van het thema. Voor de activiteiten bij het Gemeentearchief en in het Stadhuis graag aanmelden via het formulier onderaan de pagina.

 

Studiemiddag 'De Zegen des Vrouwenkiesrechts 1919-2019'

Een gevarieerde middag met lezingen, filmpjes en een groepsgesprek met de wethouders Natasja Groothuismink, Songül Mutluer en Rita Noordzij, begeleid door Juliëtte Berkhout.

o          Datum: vrijdag 4 oktober 2019

o          Tijd: 13.30 – 17.00 uur

o          Locatie: Stadhuis Zaanstad (Raadzaal), Stadhuisplein 100, Zaandam

o          Deelname gratis

Meer informatie over het programma en aanmelden vind je hier.

Deze activiteit is helaas VOL!

 

Fietsexcursie met gids langs historisch en recreatief Oostzaan

Foto: Kitty Wa Bwanda-de Boer

In de maand van de geschiedenis gaan we twee maal op de fiets door Oostzaan en proberen we ons een beeld te vormen van hoe de families zich in stand hielden in dit veenweide gebied.

Oostzaan had in 1919 de primeur met de aanstelling van de eerste vrouwelijke wethouder in Nederland. In 1920 werd Willy Hofman-Poot zelfs benoemd tot loco-burgemeester, maar ambtenaar van de burgerlijke stand wilde zij niet worden, want dan moest ze ook huwelijken afsluiten. Volgens Willy Hofman-Poot perkte het huwelijk de rechten van de vrouw nog teveel in.

Sinds het ontstaan van Oostzaan heeft de vrouw een prominente rol gespeeld in de lokale economie. Omdat het land te weinig opleverde om van te leven, moesten er neven-activiteiten worden ontwikkeld. De man koos vaak als visser of zeeman de zee, de vrouw nam de leiding over de huisnijverheid naast de agrarische activiteiten die gewoon door gingen. Wassen, bleken, stijfsel maken, boter en kaas maken. De vrouw had een overheersende rol in deze proto-industrie.

Tijdens de tocht geniet je niet alleen van al het groen en water om je heen, maar zal de gids ook een tipje van de sluier van de kleurrijke geschiedenis van het dorp op lichten.

 

o          Data: vrijdag 11 en 25 oktober 2019

o          Aanvang 10.00 uur

o          Duur: circa 2 uur

o          Vertrekpunt: Sportscafé The Match voor de Sporthal Oostzaan (Twiskeweg 107, Oostzaan)

o          Deelname € 10,- inclusief koffie

o          Aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2019

De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz – die in geschiedenismaand oktober plaatsvindt – is na 3 edities inmiddels niet meer weg te denken. Dit jaar vindt deze plaats op maandagavond 14 oktober 2019 om 19.30 uur in de kleine zaal van het Zaantheater.

Merel Kan – van De Orkaan – neemt de presentatie weer op zich, bijgestaan door juryvoorzitter Frans Hoving – gemeentearchivaris Zaanstad.

De organisatie van de Geschiedenisquiz is – net als alle voorgaande edities – in handen van het Gemeentearchief Zaanstad en de Vereniging Zaans Erfgoed. Met dank aan alle betrokkenen zal het weer een leerzame, grappige en onvoorspelbare avond worden! Er vinden op het gebied van de inschrijving voor teams en het bestellen van toegangskaartjes voor het publiek wel een aantal veranderingen plaats.

Teams: inschrijven op vaste datum

Het maximum aantal teams is opnieuw gesteld op 20. Een verschil met voorgaande jaren is, dat de teams die in vorige edities meededen niet op voorhand uitgenodigd worden zich opnieuw in te schrijven. Dit maakt de weg vrij voor andere enthousiastelingen om eveneens als team met de quiz te kunnen meespelen.

Dus let op! Via de website van Zaans Erfgoed gaat op 1 juni 2019 de inschrijving voor teams van start, en na nummer 20 is de inschrijving gesloten. Deelname is gratis en geschiedt op volgorde van binnenkomst.

 

Publiek: kaartjes via Zaantheater

Eveneens veranderd is dat de toeschouwers een klein bedrag gaan betalen voor hun kaartje. Dit omdat de kosten voor de organisatie te hoog worden. Toeschouwers krijgen zeker waar voor hun kaartje van €5,-: naast een boekje om de quiz mee te kunnen spelen, de garderobe en een pauzedrankje. Teamleden hoeven dus niet te betalen.

Toeschouwers kunnen voor het kopen van hun kaartje vanaf donderdag 16 mei bij het Zaantheater terecht, dan start de verkoop van het nieuwe seizoen 2019-2020.

 

o          Datum: maandag 14 oktober 2019

o          Zaal open 19.15 uur; aanvang 19.30 uur

o          Locatie: Zaantheater, kleine zaal

o          Kaarten voor publiek € 5,- via het Zaantheater

o          Inschrijving voor teams = gesloten, VOL!!!

 

Lezing "Van Zaandam naar Zuid-Afrika: Zwerftochten van Mary Pos", door Babs Boter

De Amsterdamse historica en literatuurwetenschapper Babs Boter werkt aan een biografie van de schrijfster en het rolmodel Mary Pos (Zaandam, 26 juli 1904 - Bussum, 28 december 1987), een Nederlands journaliste en schrijfster. Babs Boter geeft tijdens deze lezing alvast een inkijkje in het leven van Mary Pos.

Op jonge leeftijd al gaf Mary Pos er blijk van een geboren verteller te zijn. Ondanks overlijden van vader en zorg voor haar zieke moeder op jonge leeftijd, wist zij zich te ontwikkelen tot de eerste Nederlandse vrouwelijke reisjournalist.

Als beginnend journaliste wist zij voor een interview door te dringen in het Witte Huis tot de presidenten Roosevelt, Truman, Eisenhower, en Kennedy. In 1935 lukte het haar om de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini te interviewen, voor wie zij een onverholen bewondering bleek te hebben.

In juni 1945 werd zij door het bovengronds gekomen verzetsblad Het Parool bekritiseerd wegens een viertal "lovende" artikelen in de De Telegraaf van september 1940 over door de Duitse bezetter georganiseerde uitzendingen van Nederlandse kinderen naar Oostenrijk. Hoewel zij kort daarna terzake werd gerehabiliteerd, bleef haar twijfelachtige oorlogsverleden lang aan haar kleven.

Na de lezing neemt een archiefmedewerker u mee naar het depot voor een rondleiding langs Zij/hij stukken. 

 

o          Datum: vrijdag 18 oktober 2019

o          Aanvang 14.30 uur

o          Locatie: Gemeentearchief Zaanstad

o          Deelname gratis

o          Aanmelden via het inschrijfformulier onderaan deze pagina

 

Van stamboom tot biografie: vanuit vrouwelijk perspectief!

Voorouderspreekuur met lezing door Diana van den Berg

Er komen steeds meer biografieën, familieverhalen en levensverhalen op de markt. Veel hiervan gaan over mannen. Het aandeel vrouwen over wie geschreven wordt blijft achter. Zijn hier redenen voor? En wat kunt u doen? Diana van den Berg geeft u antwoord op deze vragen.

Tijdens het Voorouderspreekuur kan iedereen vrijblijvend op de studiezaal terecht voor vragen en advies over voorouderonderzoek. René Bont (archiefmedewerker en lid van de Nederlandse Genealogische Vereniging) helpt u op weg met uw onderzoek en laat zien waar de archieven staan die u kunt raadplegen, zowel op de studiezaal als op onze website.

 

o          Datum: vrijdag 25 oktober 2019

o          Aanvang lezing: 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur

o          Aansluitend Voorouderspreekuur

o          Locatie: Gemeentearchief Zaanstad

o          Deelname gratis

o          Aanmelden via het inschrijfformulier onderaan deze pagina

 

Aanmelden via onderstaand formulier:

Aanmeldingen activiteiten Gemeentearchief Zaanstad

Voornaam(*)
Vul hier uw naam in

Achternaam(*)
Invalid Input

Email(*)
Gelieven uw email adres in te voeren

Telefoonnummer(*)
Gelieven een correct telefoonnummer in te vullen

Activiteit(*)
Selecteer een Activiteit