Op 14 september (Open Monumentendag) organiseert het Gemeentearchief Zaanstad opnieuw de uitrol van de Westzijderol in de Doopsgezinde Vermaning te Zaandam. De Westzijderol is een lange rol papier van 12 cm hoog en 8,5 meter lang uit de tweede helft van de 18e eeuw. Eén van de topstukken uit het archief!

Alleen op deze dag is het originele exemplaar van de Westzijderol, dat normaalgesproken veilig opgeborgen ligt in een speciale kist in het depot van het gemeentearchief, voor publiek te bezichtigen.

Tussen 10.00 en 10.15 uur wordt de Westzijderol officieel uitgerold. Het uitrollen moet met beleid gebeuren: dit doen de specialisten van papierrestauratie-atelier Thea Vorstman & Floor Meijboom. Vervolgens is de rol de hele dag voor alle bezoekers “live” te bezichtigen.

Elk uur onderwerpen de restauratoren Floor Meijboom en Thea Vorstman een deel van de Westzijderol aan nauwkeurig onderzoek naar aanwijzingen die ons iets kunnen vertellen over de ouderdom van het papier. Dit onderzoek is van dichtbij te volgen.

Er draait een korte film over de productie van papier, er zijn watermerken in oud papier te bekijken op een lichtbak en er staat een laptop met groot scherm, waarop de Zaanatlas met de Westzijderol te bekijken is. Bovendien is Astrid Plekker van Vereniging Historisch Zaandam aanwezig met een fotocollectie over de Westzijde uit de jaren ’70.

Op de Westzijderol staan alle huizen en andere gebouwen, zoals een molen en een Vermaning, aan de Zaankant van de Westzijde: van het voormalige Blauwepad iets benoorden de huidige Bernhardbrug (links) tot het Vinkenpad (rechts), de zogenaamde Molenbuurt, van ongeveer huisnummer 340 tot en met 16.
Behalve de originele rol kunt u ook een uitvergroot exemplaar bekijken, dat u wel mag aanraken en van dichtbij kunt bekijken voor details.

Bewoners van de Westzijde, liefhebbers van archieven: noteer dus een bezoek aan de Vermaning op deze Open Monumentendag in uw agenda!

De Doopsgezinde Vermaning is op Open Monumentendag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur op Westzijde 80 te Zaandam. Om 16.45 uur wordt de Westzijderol weer ingerold.

Meer informatie op https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/westzijderol-vertoning-en-orgelbespeling/