‘Zaanse pophistorie 1900-2020’ geeft een beeld van ruim een eeuw populaire muziek in de Zaanstreek. Sommige sterren hebben het zo ver geschopt, dat je misschien pas in deze tentoonstelling ontdekt dat ze Zaanse roots hebben!

Na een korte voorgeschiedenis vanaf 1900, toen er alleen bladmuziek bestond en er nog geen radio en geluidsdragers ontwikkeld waren, begint de reis pas echt:

een muzikale en culturele reis door de tijd met afbeeldingen, prints, foto’s, posters, boeken, kaartjes en zelfs een origineel manuscript van het lied Mensch Durf Te Leven (Memento Vivere) van de eerste Zaanse ‘popster’ Dirk Witte. Maar ook spullen als een radioversterker, de eerste elektrische ‘Egmond’ gitaar, een hippe koffergrammofoon uit de 60’s en een ‘ghettoblaster’ uit de 80’s.

De tijdreis eindigt in 2020 met de digitalisering, streaming via internet en de iPhone. Behalve voor ‘bandjes’ en zangers is er ook aandacht voor nieuwe muziekstromingen als hiphop, house en dance, en voor roemruchte Zaanse podia als Drieluik, De Kade en de buurthuizen.

Rob Hendriks heeft deze tentoonstelling ingericht in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad. De tentoonstelling is gebaseerd op zijn boek ‘De Zaanse Pophistorie 1960-2020’, dat in december 2020 is verschenen. Hieronder staan de filmpjes geplaatst waarin Rob Hendriks en wethouder Rita Noordzij iets over de tentoonstelling vertellen.

Het filmpje met de opening door Rita Noordzij is hier te vinden.

De filmpjes met Rob Hendriks op een rij:

Rob Hendriks 1 - Zaanse popmuziek 1920-1960
Rob Hendriks 2 - vanaf 1964
Rob Hendriks 3 - eind jaren '60
Rob Hendriks 4 - jaren '70
Rob Hendriks 5 - jaren '70
Rob Hendriks 6 - jaren '80
Rob Hendriks 7 - jaren '80-'90
Rob Hendriks 8 - na de eeuwwisseling

NH Nieuws maakte dit filmpje over de tentoonstelling met Rob Hendriks en gemeentearchivaris Frans Hoving.

De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam tot en met vrijdag 11 juni 2021. Voor de tentoonstelling is een afspraak niet nodig. Als het druk is, kunt u het beste op een rustig moment terugkomen. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.