Op donderdag 17 juni is in klein gezelschap de tentoonstelling '100 jaar Het huisje aan de sloot' geopend in de publiekshal van het Stadhuis. Gemeentearchivaris Frans Hoving heette alle aanwezigen welkom. Daarna was het woord aan wethouder Rita Noordzij, die het publiek als altijd adviseerde om de vitrine te komen bekijken, omdat we met iedere tentoonstelling weer iets nieuws over de Zaanstreek leren. Voormalig stadsdichter Ellis van Atten droeg een gedicht voor over Carry van Bruggen en haar broer Jacob Israël de Haan, dat zij in 2017 schreef samen met Jeroen van Leeuwen. Tot slot vertelde literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw, bedenker van de tentoonstelling, met stijgend enthousiasme over de citaten, afbeeldingen en objecten die in de vitrine te zien zijn.

In het voorjaar van 1921 verscheen de allereerste editie van Het huisje aan de sloot van Carry van Bruggen. Dat is honderd jaar later een viering waard, want nooit eerder – of later – werd de Zaanstreek zo prominent geportretteerd in de Nederlandse literatuur.

Carry van Bruggen kwam in 1885 op vierjarige leeftijd in de Zaanstreek wonen als Carolina Lea de Haan. Haar vader Izak de Haan kreeg werk als voorzanger en godsdienstonderwijzer in de kleine, Joodse gemeenschap van Zaandam. De indrukken die ze hier als jong meisje opdeed, waren een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar schrijverschap. Ook haar broertje, Jacob Israël de Haan, werd een bekend schrijver.

Het huisje aan de sloot bestaat uit impressionistische schetsen, geschreven vanuit het perspectief van een leergierig, gevoelig meisje van ongeveer 9 jaar. Carry van Bruggen verplaatste zich terug naar het kind dat ze was. Daarbij ging het haar niet om feitelijke waarheid, maar om waarachtigheid, zoals ze het zelf uitdrukte. Door de jaren heen is het één van haar meest gelezen werken gebleven, met maar liefst 27 drukken.

Literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw (Over Literatuur) doet samen met het Gemeentearchief deze tijd herleven voor het publiek. We nemen je mee door Carry van Bruggens Zaanstreek in woord en beeld, in de jaren negentig van de 19e eeuw.

Gemeentearchivaris Frans Hoving heet alle aanwezigen welkom.

Wethouder Rita Noordzij introduceert de tentoonstelling bij het publiek en bedankt Renate voor het inrichten ervan.

Literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw vertelt meer over Carry van Bruggen, Het huisje aan de sloot en de citaten, afbeeldingen en objecten die zij voor deze tentoonstelling gekozen heeft:

Renate Sun-Louw 1
Renate Sun-Louw 2
Renate Sun-Louw 3
Renate Sun-Louw 4
Renate Sun Louw 5

Voormalig stadsdichter Ellis van Atten draagt het gedicht over Carry van Bruggen voor.

En natuurlijk worden er bloemen overhandigd om de opening officieel te maken.

De tentoonstelling is te zien in de publiekshal van het stadhuis in Zaandam tot en met vrijdag 27 augustus 2021. Voor de tentoonstelling is een afspraak niet nodig. Als het druk is, kunt u het beste op een rustig moment terugkomen. Rustige momenten zijn: maandag tot en met donderdag na 16.00 uur, vrijdag na 12.00 uur.