Lezing "De schatten van de Wilhelminasluis", door Piet Kleij

In de publiekshal van het stadhuis is een tentoonstelling te zien met de meest uiteenlopende vondsten uit de Wilhelminasluis. Deze zijn geselecteerd door archeoloog Piet Kleij en zijn collega's. Hierover is natuurlijk ontzettend veel te vertellen. En dat doet Piet Kleij graag: zijn lezing over de schatten van de Wilhelminasluis vindt plaats in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde. De tentoonstelling in het stadhuis kunt u zelf op een ander moment bekijken in de publiekshal.

We laten Piet Kleij, archeoloog van Gemeente Zaanstad zelf aan het woord: ‘Het was eerst afwachten of we überhaupt iets zouden vinden bij het uitbaggeren. We wisten namelijk niet of bij de aanleg van de sluis in 1902 alles al was uitgebaggerd en alle mogelijke vondsten dus al weg waren. Dat bleek niet zo te zijn. Het aantal vondsten en vooral de kwaliteit ervan is echt veel meer en veel beter dan ik ooit had kunnen bedenken. Er zit fantastisch mooi spul tussen, vaak uit de zeventiende en achttiende eeuw: allerlei kruiken, waaronder een baardmankruik, wijnflessen, heel kleine, fragiele medicijn- en parfumflesjes, koraal, tropische schelpen, aardewerken bakjes, potjes, zalfpotjes, kinderspeelgoed, Delfts Blauwe kommetjes en vazen, versierde pokhouten mesheften, een scheepsbouwersdissel, een jufferblok (katrol) van een schip, tinnen kannen, tinnen lepels, een tinnen wijwaterbakjes, beeldjes van witte klei. En nog veel meer. Veel meer – zelfs een paar i-Phones en een Duits rijbewijs, geldig tot 20 maart 1997.’

Piet heeft nog veel meer te vertellen over de vondsten en dat doet hij graag op deze vrijdagmiddag.

 

o          Datum: vrijdag 8 oktober 2021

o          Aanvang 14.30 uur

o          Locatie: Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam (LET OP: GEWIJZIGDE LOCATIE!). Bij binnenkomst is het nodig een QR-code en identiteitsbewijs te tonen.

o          Deelname gratis (maximaal 100 personen)

o          Aanmelden via het inschrijfformulier onderaan deze pagina