In oktober organiseert het Gemeentearchief diverse activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis. Er staan ook 2 films uit het archief op het programma bij filmtheater De Fabriek:

Bouwers van de toekomst

Bij het 50-jarig bestaan van de Centrale Technische School (Ambachtsschool, ook bekend als Jedelooschool) aan de Westzijde in 1959 hebben de leraren een film gemaakt op 16 mm. In de film word je meegenomen op een rondleiding door de school, de kijker bezoekt alle lokalen en ziet de lessen die daar gegeven worden. Leraren en leerlingen komen uitvoerig in beeld.

Helaas is de oorspronkelijke geluidsband verloren gegaan. De film is daarom opnieuw van commentaar voorzien door twee oud-leerlingen uit die tijd, Frank Boom en Hans Husslage.

De film duurt ongeveer 50 minuten.

o          Datum: zondag 24 oktober 2021 (Centrale Technische School)

o          Aanvang 14.00 uur

o          Locatie: Filmtheater De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam

o          Kaarten via De Fabriek - Bouwers van de Toekomst


Bruynzeel:

Het Gemeentearchief neemt u in vogelvlucht mee naar het bedrijf Bruynzeel en de producten die zij fabriceerden. Albert Brinkman (oud medewerker) zal levendig vertellen over het bedrijf Bruynzeel.

Bruynzeel Deurmontuur: Van timmeren naar monteren

Met muziek en commentaarstem. Ca. 1950. 15 minuten.

Een van de eerst uitvindingen van Bruynzeel was het deurmontuur. Hiermee werd het handmatig maken van deurkozijnen vervangen door standaard kozijnen.

Een prachtige film waarin beide werkmethoden worden getoond, alsook het productieproces in de fabriek.

Bruynzeels inbouwpakket

Met commentaar. 1970-1971. 17 minuten

In 1968 is Bruynzeel zich gaan bezighouden met het begrip inbouwpakket. Na een uitgebreide studie kwam men erachter dat ze niet moest voortborduren op de al bestaande producten (keuken, wanden, deuren en kasten), maar juist iets nieuws moeten ontwikkelen. Hierbij speelde de gestelde eisen ook mee, zoals bijvoorbeeld het kunnen tillen van alle elementen met twee mensen én het moest door de voordeur naar binnen kunnen.

De afdeling research en ontwikkeling laat in deze film zien hoe een inbouwpakket kan worden gebruikt. In de allereerste ‘dummywoning’, die is gebouwd in de voormalige bedrijfsschool van Bruynzeel, wordt het complete inbouwpakket gemonteerd.

Van dummy naar echte woning

1972-1973. Ca. 20 minuten.

Na het inrichten van een dummywoning, was het tijd om het inbouwpakket ook écht in de praktijk te brengen.

In 1972 zijn twee proefwoningen, die daadwerkelijk bewoond kunnen worden, gebouwd op het terrein van Bruynzeel. Uw ziet beelden van het begin van de bouw tot de feestelijke opening, waarbij Bruynzeel haar inbouwpakket promoot.

Deze film bestaat uit een compilatie van ruw filmmateriaal die uiteindelijk laat zien dat het inbouwpakket ook in de praktijk gebruikt kan worden.

Zwemmen in de Balkenhaven

Jaartal onbekend. 14 minuten.

Vanaf het water genieten van het uitzicht op Bruynzeel (schaverij, ketelhuis, kantoor, voormalige bedrijfsschool en vloerenfabriek), AH, de Norit fabriek en Hembrug.

Er zijn mensen op een vlot bezig, er wordt gevaren in een bootje.

Een mooie kijk op de balkenhaven waarin zelfs wordt gezwommen en op de balken wordt gelopen! Laat dat juist niet de bedoeling zijn! Wie zijn deze waaghalzen?

 

o          Datum: zondag 31 oktober 2021 (Bruynzeel)

o          Aanvang 14.00 uur

o          Locatie: Filmtheater De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam

o          Kaarten via De Fabriek - Bedrijfsfilms van Bruynzeel

 

Deze oude films op bijv. 16 mm kunnen natuurlijk niet zonder meer in de huidige bioscopen gedraaid worden. De films worden geselecteerd door onze collega's en gedigitaliseerd bij gespecialiseerde bedrijven. Wie hier meer over wil weten, kan dit filmpje van BruinFilm bekijken.