In de publiekshal van het stadhuis is nu de tentoonstelling ‘Waterfotografie aan de Zaan’ te zien. Daniëlle van der Erve (kunstfotografe d-water) en Aimée Klerk (Gemeentearchief Zaanstad) hebben samen deze expositie ingericht.


Daniëlle van der Erve en Aimée Klerk bij de vitrine in het stadhuis.

Water zien en fotograferen is de passie van Daniëlle van der Erve, waterfotografe uit Zaandam. Zij noemt water fascinerend in alle facetten en veelzijdigheden:

‘Ik geef graag de wereld om ons heen vorm via water, nadat water al vorm aan deze wereld heeft gegeven. Het is een letterlijke overname, de foto’s zijn onbewerkt.’

Alle foto’s die zij in het stadhuis exposeert heeft zij gemaakt in de waterrijke Zaanstreek. De foto’s zijn afgedrukt op glas en aluminium. Glas is statischer dan water, maar heeft dezelfde transparantie en glans. Het geeft in relatie tot de omgeving net als water bijzondere effecten.

In dit filmpje licht Daniëlle zelf toe hoe zij bij het fotograferen te werk gaat en hoe zij de tentoonstelling heeft voorbereid.
In dit filmpje vertelt Daniëlle meer over haar foto van houtzaagmolen Het Jonge Schaap.


Daniëlle van der Erve met een deel van de foto's rond het thema Houthandel.

Water is altijd anders omdat het voortdurend in beweging is – en toch is het water dat wij zien hetzelfde als het water dat onze grootouders en betovergrootouders zagen.

Aimée Klerk heeft historische foto’s uit de Beeldbank toegevoegd aan de selectie van Daniëlle. Alle foto’s zijn losjes gebaseerd op vier thema’s met een Zaans tintje: houthandel, industrie, Hembrugterrein en brug & sluis.
In dit filmpje vertelt Aimée over de betekenis van water op archieffoto's en de selectie voor deze tentoonstelling.


Aimée Klerk met een foto uit de Beeldbank bij het thema Bruggen & sluizen.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 11 februari 2022. Een afspraak maken is niet nodig. De publiekshal is geopend van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren.

 


José Pietens schreef een artikel over de tentoonstelling in het Noordhollands Dagblad.


Met de overhandiging van deze bos bloemen gaven we een officieel tintje aan de opening van de tentoonstelling.

Foto's: René Bont (Gemeentearchief Zaanstad)